Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

200 euro för en basketintervju

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.

Det finska basketlandslaget, eller Susijengi, blev på nolltid samtalsämne nummer ett i de sociala medierna. Men den publicitet som landslaget fick där var knappast den uppmärksamhet man hade hoppats på. Basketförbundet skulle nämligen med pompa och ståt offentliggöra vilka spelare som representerar Finland i de kommande världsmästerskapen i basket. Men det var inte spelartruppen som stod i de sociala mediernas rampljus, utan Basketförbundets minst sagt märkliga informationspolicy.

Vi journalister borde tydligen hurra ikapp med basketförbundet och för 200 euro dunka de uttagna spelarna i ryggen.

Basketförbundet förklarade nämligen för sportjournalisterna att den enda möjligheten att intervjua uttagna VM-spelare är i samband med en middagstillställning. Det innebär att journalisterna skulle vara tvungna att köpa ett supékort för 200 euro för att kunna bekanta sig med VM-truppen. Inte att undra på att sportjournalisterna är förbannade.

Också Journalistförbundet reagerade bums på Basketförbundets tilltag. Det är fel med tanke på journalismen och tryckfriheten dundrar förbundet.

Att sportjournalisterna och journalistförbundet river spelbyxorna är både förståeligt och berättigat. 200 euro för en intervju med en svettig basketspelare? För en journalist som inte har sport som sitt levebröd dyker också andra frågetecken upp. 200 euro för en middag? Vad är det för käk? Va? Ett glas vin ingår inte ens? Snacka om sniket förbund.

Nu drar det i och för sig ihop sig till VM i basket. Där har vi en vargflock som verkligen har visat framfötterna den senaste tiden. Nu skulle ju den omtalade avgiftsbelagda ”presskonferensen” handla om att presentera den finländska truppen som skall ta finsk basket till nya höjder. Vi journalister borde tydligen hurra ikapp med basketförbundet och för 200 euro dunka de uttagna spelarna i ryggen.

Eller så kan vi helt enkelt bara låta bli.

Twitterbloggen