Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Potatisodlarna satsar på den inhemska marknaden

Från 2014
Bild: Yle/ Sofi Nordmyr

Exportstoppet av livsmedel till Ryssland har inneburit att potatisodlarna i Finland fått skära ner på odlingsarealerna. Förra årets överproduktion lyckades odlarna sälja till övriga Europa, men i år har de i stället satsat på att i huvudsak producera för den inhemska marknaden.

- Vi kan inte bygga upp att odla potatis för systematisk export. Det var en lyckoträff i fjol, säger odlaren Per-Erik Englund i Dagsmark.

Liten export av potatis - Spela upp på Arenan

Fjolårets exportstopp till Ryssland innebar stora svårigheter för potatisodlarna. Överproduktionen i Finland då var tiotusentals ton.

- Det som blev räddningen då var att det var brist i övriga Europa. Vi exporterade till andra marknader som till före detta Warszawapaktsländerna, som Baltstaterna, Polen, till och med till Tjeckien och ändra till Kaukasien har det skickats potatis, säger Englund.

Mindre överproduktion

En del av matpotatisen gick också till stärkelseindustrin. Även om exportstoppet fortsätter också i år, i och med Rysslands importförbud på alla livsmedel från Europa, är situationen för potatisen är annorlunda nu.

Nu kan de inte räkna med export någonstans då behovet av importerad potatis i Europa är inte lika stort.

I stället har odlarna fotsatt leverera till stärkelseindustrin, samt minskat på arealerna med några hundra hektar. Det blir således inte en lika stor överproduktion som i fjol.

- Skörden kommer att bli mindre, så samma exportbehov som i fjol finns inte. Vi borde börja ha marknaden i balans nu och vi skall sträva efter att odla potatis för vår inhemska produktion och inte så stora exporteringar.

Ingen odlingssäsong är normal, utan det är vädret styr, säger Per Erik Englund. I år var våren för kall och juli för varm och torr för potatisen.

- Det är alldeles klart att någon toppskörd får vi inte det här året. Om vi inte hade fått regn nu när vi har fått, så skulle det ha varit snudd på katastrof. De har just och just klarat sig så de inte har torkat bort. Torkan och den extrema hettan var det värsta hotet. Men det ser ju bättre ut nu i alla fall, säger Per-Erik Englund.