Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland stänger flera McDonalds

Från 2014
Uppdaterad 21.08.2014 11:31.
Manegetorget i centrum av Moskva den 4 april 2014.
Bildtext Manegetorget i centrum av Moskva

Ryska livsmedelsmyndigheter tvingar allt fler McDonaldsrestauranger i Ryssland att stänga. På torsdagen meddelade myndigheterna att de genomfört kontroller av McDonaldsrestauranger i Uralregionen. På onsdagen stängdes fyra restauranger i Moskva.

De ryska myndigheterna hävdar att restaurangerna bryter mot sanitära bestämmelser och att stängningarna inte har något att göra med amerikanska sanktioner mot Ryssland.

På onsdagen beordrades fyra McDonaldsrestauranger att stänga i Moskva. Bland dem Rysslands första McDonalds på Pusjkintorget som väckte stor uppmärksamhet då den öppnade 1990. McDonalds uppger att restaurangen är kedjans mest populära restaurang i hela världen.

Myndigheterna uppgav att de restauranger som nu beordrats stänga har brutit mot "många" sanitära bestämmelser och att stängningarna inte är politiskt motiverade.

På torsdagen uppgav livsmedelsmyndigheterna att de utfört kontroller av flera McDonalds i Sverdlovsk län, men det är oklart hur många restauranger som tvingas stänga där. Dessutom ska myndigheterna kontrollera kedjans restauranger i åtminstone Krasnodar-regionen och i delrepublikerna Basjkirien och Tatarstan.

McDonalds har 438 restauranger i Ryssland.