Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Positivt besked för Herrfors och Jeppo Kraft

Från 2014
Uppdaterad 21.08.2014 14:02.
Lappo å, Nykarleby
Bildtext Lappo å
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Långköraren om de fyra vattenkraftverk som Jeppo Kraft och Herrfors vill bygga i Lappo å i Nykarleby fortsätter. Vasa förvaltningsdomstol sa nej men Högsta förvaltningsdomstolen skickar nu ärendet tillbaka till Vasa förvaltningsdomstol.

- Miljötillståndsprocessen har pågått i 20 år, säger Kurt Stenvall, vd för Jeppo Kraft.

Den rättsliga processen fick sin start när Regionförvaltningsverket (RFV) beviljade tillstånd åt såväl Jeppo Kraft som Herrfors för att bygga och reparera vattenkraftverk längs Lappo å. Besvär lämnades in och Vasa förvaltningsdomstol beslöt att häva RFV:s tillståndsbeslut.

Besvären rör bland annat att uttrarna behöver forsarna i ån och det skulle vattenkraftverk sätta stopp för. Men Jeppo Kraft och Herrfors gav sig inte. De lämnade in besvär till Högsta förvaltningsdomstolen om att häva Vasa förvaltningsdomstols beslut.

- Vi anser inte att vår verksamhet påverkar uttern så negativt som besvärsställarna ser på saken. Det finns ingen permanent utterstam i Lappo å utan det är vandringsuttrar. Det finns fortsättningsvis öppna forsar här i Jeppo längs ån. Vattenkraftverken skulle inte störa dem, säger Stenvall.

Nu går ärendet tillbaka till Vasa förvaltningsdomstol för ny behandling.

- Vi är glada att ärendet kommit så här långt och att vår röst blev hörd i Högsta förvaltningsdomstolen, säger Stenvall.

Läs också: Uttern stoppar kraftverksbygge i Jeppo
Beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen gällande Jeppo Kraft Andelslags besvär
Beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen gällande Herrfors besvär