"Skilsmässobarn bär på en tung ryggsäck"
Maria Sundblom Lindberg kallar sig dubbelproffs på skilsmässor. Hon skildes från sin pappa som liten och är själv frånskild från sin första man. Hon är präst och utbildad familjeterapeut och har träffat många barn i familjer där föräldarna skilt sig. Hon vet vad som är tungt, men också vad som kan hjälpa ett skilsmässobarn.
- Barnets högsta dröm är att mamma och pappa ska älska varandra och när de inte gör det är det någonting som går sönder i barnet.
Sundblom Lindberg har för sitt slutarbete om nyfamiljer intervjuat skilsmässobarn.
- Barnets hjärta går i tu när föräldrarna skiljer sig. Det spricker på mitten. En vecka kan du bejaka kärleken till mamma och nästa vecka kan du bejaka kärleken till pappa. Barnet längtar efter en enhet. Det gör även jag – jag vill vara tillsammans med alla jag älskar hela tiden.
Tung ryggsäck med hemligheter
Maria Sundblom Lindberg säger sig ha sett att skilsmässobarnet lever med stora hemligheter, för det kan inte alltid spontant dela mammalivet med pappa och tvärtom. Det är en stor sorg.
- Barnet känner att det har en ryggsäck hela tiden som kompisarna inte har. Hemligheten belastar mer än det att man bor på olika ställen.
Maria Sundblom Lindberg säger att det är omöjligt för den vuxna att befria barnet från hela den börda det bär. Man måste också respektera att barnet har saker som det inte vill tala om. Men det går att lätta på bördan genom att bekräfta barnets känslor och säga att man finns där.
Lasagne i stället för pekpinnar
Föräldrar som skilt sig får ofta höra att de ska sätta barnet i centrum och aldrig tala illa om den andra föräldern.
- Det är präktiga pekpinnar som är svåra att ta in när man själv är ett vrak. Jag kan ibland fundera att den som ger rådet knappast har upplevt en skilsmässa själv.
Sundblom Lindberg menar att det inte är läge för moraliserande just då.
- Laga hellre en panna lasagne och ta ut ungarna i parken. Låt den som sörjer gråta en stund.
Viktigt att sluta gräla
Det är en stor sorg för barnet att inte få bo med sina båda föräldrar. Men det värsta är ändå om konflikten eller grälen fortsätter efter skilsmässan. Då ser barnet ingen poäng i det hela.
- Så om man kan ta sitt vuxenansvar och behandla den andra med respekt och omtanke efter skilsmässan är mycket vunnet.
När föräldrarna skiljer sig delas släktingar och vänner lätt upp i två läger, mammas sida och pappas sida. Barnets liv kan delas upp i två olika världar.
- Där skulle det vara bra om man kunde vara med farmor också fastän det är mammas vecka och med mammas släktingar när det är pappavecka.
Håll kärleken vid liv
Forskning visar att skilsmässobarn har mer psykiska problem och presterar sämre i skolan. Men om föräldrarna har en respektfull relation efteråt har barnen förutsättningar att klara sig betydligt bättre.
Borde alla par gå på skilsmässokurs ifall man själv står där en dag?
- Nej, säger Maria Sundblom Lindberg bestämt. Man borde gå på ”hur hålla kärleken levande-kurs”, så vi inte hamnar där. Det går nämligen ganska lätt med lite tjat, mycket jobb, olika hobbyer och så slutar man ta i varandra.
Idealet att vara vänner
Hur kan man ge barnet en hel barndom när man skiljer sig? Drömmer barnet alltid om att mamma och pappa ska bli ihop igen?
- Jag tror de flesta barn gör det, säger hon. Men ett barn sa en gång så här till mig: ”Förr ville jag alltid att mamma och pappa skulle bli kära i varandra på nytt. Men inte vill jag vara utan den familj som jag nu har. Så jag drömmer inte om det längre. Men jag drömmer om att de ska bli bästa vänner.
Enligt Sundblom Lindberg är bästa vänner-scenariot inte så realistiskt.
- Om man inte kan vara vänner, så kan man kanske vara goda bekanta. Det underlättar för barnen.
Läs också: Tog kärleken slut med semestern?
Familjelivets cirkus i läcker förpackning - En ny TV-serie i Yle Fem om familjeliv och föräldraskap.