Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Rekryteringsförsök till Syrien i centrum av Helsingfors

Från 2014
Uppdaterad 27.08.2014 06:05.
stockmann
Bildtext Den 27-åriga mannen kontaktades en sen kväll utanför varuhuset Stockmann i centrum av Helsingfors.
Bild: YLE/Tobias Silvander

En 27-årig man, född i Turkiet men numera bosatt i Helsingfors, uppmanades i juli att åka till Syrien för att kriga. Det här enligt uppgifter till Yle Huvudstadsregionen. Skyddspolisen har liknande uppgifter om rekryteringsförsök på gatan, i köpcenter eller på torg, men uppger att det inte handlar om organiserad rekrytering.

- Jag var med några kvinnliga vänner i centrum av Helsingfors, i närheten av Stockmann. Det var en fredagskväll och klockan var elva. Vi var på väg mot vår bil då en skäggig man i åldern 30-40 år stoppade mig. Han frågade om jag är muslim och jag svarade ja. Därefter frågade han vad jag i så fall gör berusad ute med två finländska kvinnor. Jag svarade honom att fastän jag dricker skadar jag inte någon och kvinnorna är mina vänner. Mannen sade då att jag inte hör hemma här utan jag borde vara i en moské och kriga med mina bröder. Jag försökte att inte skratta då jag sade till honom att du, som säger dig vara muslim vill att jag ska döda. Därefter började vi prata i mun på varandra och jag märkte att mannen blev arg. Därefter sade han något som jag inte förstår och vi fortsatte sedan åt varsitt håll, uppger den 27-åriga mannen.

Största delen från huvudstadsregionen

  • Enligt en granskning som Yle-programmet A-studio gjort är den överlägset största delen av dem som från Finland rest till Syrien från huvudstadsregionen. Enligt skyddspolisen har 40 personer åkt i väg. A-studio har spårat 15 av dem.
  • Två av dem som A-studio spårat är finländare som konverterat till islam. Fem har med säkerhet somalisk bakgrund, medan resten är födda i olika länder - på Balkan, i Namibia och i USA.
  • Tre av dem som från Finland åkt till Syrien har dött där.
  • Yle Huvudstadsregionen rapporterar nu hur radikaliseringen av unga i regionen kan gå till. I morgon onsdag koncentrerar vi oss på sociala mediers roll, medan en forskare kommenterar frågan i TV-nytt på torsdag.

Mannen uppger att destinationen för krigsresan var Syrien och att den andra mannen verkade helt allvarlig då han dessutom blev arg för att 27-åringen inte var med på noterna.

Yle Huvudstadsregionen har varit i kontakt med en av kvinnorna som var med då det här hände och via henne har berättelsen förmedlats.

Förekommer enstaka fall där främlingar kontaktas

Jyri Rantala vid skyddspolisen ser inte händelsen som rekrytering.

- Enligt våra uppgifter förekommer inte organiserad rekrytering i ordets verkliga bemärkelse i Finland. Men det finns den här typen av fenomen där främmande människor tilltalas på gatan, i köpcentret eller på torget. Men det handlar om enstaka fall och är inte fråga om organiserad verksamhet, säger Rantala till Yle Huvudstadsregionen.

Rantala säger att de som håller på med det här är enstaka individer med en liknande syn på världen.

- Det handlar om enstaka individer som tycker och tänker i samma banor, som inom citationstecken vill rekrytera människor till Syrien. Men det är inte organiserad rekrytering, i stil med det som händer i stora moskéer i övriga Europa. Det finns inte i Finland.

Hur många liknande fall där främlingar i det här syftet har tilltalats ute på stan i huvudstadsregionen har kommit till skyddspolisens kännedom?

- Det är som sagt fråga enstaka individer och deras agerande. Det är inget fenomen att människor rekryteras till Syrien från Finland. Oftast då någon far till Syrien träffar man först likasinnade och så börjar man planera tillsammans. Vänner träffas och talar om möjligheten att åka i väg. Någon far kanske före medan de andra kommer efter. Eller så åker bara en del från gruppen.

Skyddspolisen kan inte förhindra någon att resa

Rantala säger att skyddspolisens rum att agera är begränsat.

- Vi kan inte göra så mycket. Fenomenet går inte att stoppa med polisens medel. Hela samhället ska ingripa och alla myndigheter ska dra sitt strå till stacken. I själva verket har Social- och hälsovårdsministeriet ett projekt som ska motverka och förebygga extremism, där också skyddspolisen deltar. Man måste ingripa på gräsrotsnivå och innan någon fattar beslut om att åka i väg. När man har fattat beslut om att åka till Syrien finns inte så mycket att göra. Vi kan heller inte förhindra människor att prata på gatan. Det är helt lagligt.

Vad är ditt budskap till de föräldrar som oroas över att unga tilltalas av extrema tankar?

- Jag förstår att föräldrar är oroliga eftersom vem som helst är orolig om ens barn åker till Syrien, som är en mycket farlig plats. Men tyvärr är det inte polisen som ska ingripa. Vi kan inte ta bort människors pass eller låsa in dem som vill åka utomlands. Men inom familjen eller bland släkt och vänner kan man diskutera det här och försöka hitta lösningar på hur det kan stoppas.

I början av augusti förekom en kille från Esbo i en propagandavideo på Youtube. I videon uppmanade han andra att komma till Syrien och kriga för den Islamiska staten.

- Jag är din bror Abu Shuayb as-Somali. Jag är från Finland. Vi bor nu i det islamiska kalifatet. Vi lever av välsignelse och du måste komma till den Islamiska staten (IS). Tidigare hette den Islamiska staten i Irak och Syrien (ISIS) men vi har nu utropat ett kalifat och kommer att utvidga det till hela världen med Allahs tillstånd. Sharia kommer också att komma till Finland, säger killen i videon.

Han är född 1991 och hans kusin som också har bott i Esbo åkte i väg redan tidigare och dog i början av juni i Syrien.

Läs också:

A-studio om jihadister
Flera finländare har kopplingar till terrorledare
"Mannen på Isis video är min son"
Finländsk jihadistkvinna intresserar Skyddspolisen
HS: Man från Esbo stupade i Syrien