Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det blir Putin-lax till middag i höst

Från 2014

Den norska laxen som inte får exporteras till Ryssland intar de finländska butikerna i höst. Överskottet väntas innebära dumpade priser.

De direkta verkningarna av Rysslands motsanktioner börjar klarna, och i den finländska livsmedelsbranschen är det mejerierna och i synnerhet mjölken som drabbas hårdast. Livsmedelsindustriförbundet ETL tror ändå att de indirekta konsekvenserna av motsanktionerna kommer att märkas tydligare än de direkta.

Ett exempel på en indirekt konsekvens är att utbudet av norsk lax ökar, när Norge tvingas hitta nya marknader för de fiskar som inte får exporteras till Ryssland. "Putin-laxen" intar troligtvis de finländska butikerna i höst, och det är mycket möjligt att priset är billigt.

Sektorchef Anna Vainikainen på ETL beskriver laxsituationen som en "marknadsstörning". Att överskottsvaror reas ut på det här sättet innebär ofta minskade intäkter för livsmedelsföretagen.

- Om man tvingas sälja så att det inte täcker produktionskostnaderna så är det inte vettig affärsverksamhet, säger hon.

Norsk lax till Ryssland via Chile?

På marknaden spekuleras det om huruvida norrmännen kommer att utnyttja sina fiskodlingar i Chile för att kringgå det ryska importstoppet. När inte Norge får exportera lax direkt till Ryssland kunde norrmännen låta fiskarna gå via Chile.

De finländska livsmedelsföretagen måste i vilket fall som helst förbereda sig på den norska laxens intåg i höst, och fiskodlarna är inte de enda som drabbas.

- Lax är en proteinkälla bland andra och därför märks det här också på andra håll, säger Vainikainen.

Med andra ord kan det gå så att många väljer billig lax istället för till exempel malet kött, vilket har konsekvenser för köttindustrin.