Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kyrkoherdeval upprör i Petrus

Från 2014
Uppdaterad 22.08.2014 16:17.
Bibeln.
Bild: Yle/Andy Ödman

Petrus församlings indirekta kyrkoherdeval får församlingsmedlemmar att protestera. Rösta i nästa församlingsval, hälsar församlingsrådet.

I höst får Petrus församling en ny kyrkoherde. På torsdag godkändes de två kandidaterna, prästerna Daniel Björk och Monica Heikel-Nyberg, av domkapitlet som behöriga. Nu är bollen hos församlingsrådet som träffas nästa gång den 11 september. Då väntas också den nya kyrkoherden väljas. Att valet sker bakom lyckta dörrar är något som församlingsmedlemmarna protesterar mot.

- Jag tycker att församlingsmedlemmarna ska få välja sin kyrkoherde. Om jag inte får delta i valet kan det påverka min aktivitet, säger församlingsmedlem Annika Herrgård.

Göran Lindén, medlem i församlingsrådet, hur svarar du på den här kritiken?

- Gå rösta i nästa församlingsval och engagera dina vänner och bekanta att rösta. Det här är ett sätt att få folk att bli aktiva i församlingsvalet, förklarar Lindén.

Så att välja kyrkoherden indirekt gör att flera deltar i församlingsvalet?

- Hittills har det varit väldigt lågt valdeltagande i kyrkoherdeval och församlingsvalet har engagerat lite mera. Men om man inser att man också kan påverka indirekt så tror jag att det kan höja på valdeltagandet, förutspår Lindén.

Hur menar du då?

- Man kan välja in en sådan kandidat som tycker som en själv. Då det blir kyrkoherdeval nästa gång så kan man ju sedan diskutera med den egna kandidaten och på så sätt också påverka. Ungefär som i ett riksdagsval, förklarar Lindén.

Annika Herrgård, församlingsmedlem, varför är det viktigt för dig att få rösta i ett kyrkoherdeval?

- Kyrkoherden spelar en jätteviktig roll och han ska kunna vara tillsammans med församlingsmedlemmarna. Därför är det viktigt att församlingsmedlemmarna tycker om kyrkoherden, argumenterar Annika Herrgård.

Kyrkoherdekandidat lobbat för indirekta val?

Lagen som gör det möjligt att ordna indirekta kyrkoherdeval utfärdades år 2011 och trädde i kraft vid årskiftet. Vid Petrus församling var man medveten om det här, men de praktiska kunskaperna om hur man ska förverkliga ett sådant val saknades.

- Vi visste att det hade kommit nya bestämmelser. En av prästerna var på kurs i Borgå där han blev instruerad om hur det går till och vilka för- och nackdelar ett indirekt val har. Därefter delgav han oss de nya uppgifterna och vi bestämde för att gå in för att ordna indirekta val, berättar Göran Lindén.

Vem var prästen i fråga?

- Det var Daniel Björk.

Är det inte kontroversiellt att han då är en av kandidaterna i kyrkoherdevalet?

- Det visste vi inte om då.

Kyrkoherdekandidaten Daniel Björk, som har jobbat som präst vid Petrus församling i 5 år, ser själv inga problem med det här. Han säger att han inte har lobbat för ett indirekt val av kyrkoherde inför församlingsrådet.

- Jag har suttit som sekreterare i församlingsrådet. Men som sekreterare har jag inget inflytande i de här frågorna över huvudtaget.

”Att välja kyrkoherde är som att välja VD”

Prästen och kyrkoherdekandidaten Daniel Björk tycker att ett indirekt val till och med kan vara ett mer nyanserat sätt att välja kyrkoherde på.

- Indirekta val har blivit väldigt vanliga sedan de infördes. Särskilt i stora städer där valdeltagandet i församlingsvalen ofta är låg. Då kan man fråga sig om det är demokrati? Jag känner till ett par fall där några personer har gaddat ihop sig mot någon av personliga skäl. Om man får med sig 20 personer kan det avgöra hela valet. Det är ju inte roligt när det går så, konstaterar Björk.

Att välja kyrkoherde är som att välja en VD för ett företag, jämför Daniel Björk. Kyrkoherden vid Petrus församling ska sköta om 20 anställda och har en budget på 1,2 miljoner euro. Dessutom ska man bära ett teologiskt ansvar.

- Ibland är insikten hos församlingsmedlemmarna om en kyrkoherdes mångsidiga uppgifter ganska begränsade. Man brukar skoja och säga att man väljer en trevlig person med god sångröst till kyrkoherde. Men det ligger kanske något i det, funderar Björk.

Men hur förklarar du församlingsmedlemmars missnöje med det här förfaringssättet?

- Det har säkert flera orsaker. Delvis beror det säkert på att många inte har vetat att den här förändringen har skett och upplever nu att de blivit tagna på sängen. Men det finns kanske också en slags misstänksamhet, tror Björk.

Finns det något misstänkt i det då?

- Nej, jag upplever att domkapitlet tycker att indirekta val ska bli det normala.

Artikeln har uppdaterats 22.8.2014 16.11: I artikeln stod det ursprungligen: Möjligheten att ordna indirekta kyrkoherdeval infördes år 2011. Det har nu ändrats till: Lagen som gör det möjligt att ordna indirekta kyrkoherdeval utfärdades år 2011 och trädde i kraft vid årskiftet.