Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bli en plastningsexpert!

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Skolböcker.
Bild: Yle/Tiina Grönroos

Skrynklor, bubblor och plast som fastnar på alla andra ställen än där det borde. Plastning av skolböcker ger föräldrar gråa hår så här i augusti. Bibliotekarierna vid Nickby huvudbibliotek i Sibbo vet hur svårt det kan vara och bjöd på en lektion i plastning på torsdag eftermiddag.

Programmet är inte längre tillgängligt

Jag tog redaktionens exemplar av Svenska Akademiens ordlista under armen och åkte till Nickby för att lära mig bibliotekariernas yrkeshemligheter.

- Vi tar en skolbok som exempel istället, man använder en annan teknik med så här tjocka böcker som har papper runt pärmen och allt, konstaterar Malin Hollmén och Lotta Järvinen när jag stegar in.

Vi får låna en bok i finska av ett av barnen som sitter och plastar flitigt i biblioteket. Ett tiotal barn och vuxna har redan besökt workshopen under den första timmen. Ett liknande evenemang ordnades i fjol och succén var garanterad.

Hur kan det då komma sig att en del tycks ha en naturlig fallenhet för att få plasten rak och slät på en gång och vi andra får kämpa?

- En del är väl bättre på handarbete, konstaterar Lotta Järvinen. Man ska ha tålamod och övning ger förstås färdighet.

Det kan vara det där med tålamod där det går snett för mig, men nu kan jag de små tricken. Bli en expert, du med genom att titta på vår instruktionsvideo!