Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Finska grönsaker, träningshysteri och retreat

Från 2014

Veckans fredagssnackare Ilse Klockars och Ulrica Isaksson diskuterar endagsretreat, viltkött och algläget. Klockars ger även tips på hur man kan förlänga träningsivern som vaknar till hösten efter en kaloririk sommar.

Årets sommar handlade om rekord. Juni var rekordkallt, juli rekordvarmt och i augusti har det regnat rekordmycket.

- Det har varit ytterligheternas sommar, konstaterar Ekenäsbon Ulrika Isaksson.

Till på köpet fanns det rekordmycket alger i slutet av juli. Årets algsoppa oroar både Isaksson och Klockars.

- Vi betalar för gångna generationers synder. Har vi nått kulmen än? Knappast, säger Ilse Klockars från Hangö.

En dag på retreat

Folk är idag så upptagna att de inte hinner på flera dagar långa retreat. Det visar en enkät som retreatgården Snoan i Lappvik har gjort.

Ulrica Isaksson har varit på en en dag lång retreat. Då hann hon inte vara längre men då var hon lycklig att få en dag i stillhet.

- Det fungerade jättebra, förvånansvärt snabbt kom man in i lugnet. Det är inte samma sak som att vara ensam hemma och göra ingenting, berättar Isaksson.

- Det kändes konstigt att sitta där och äta med många människor och inte säga ett ord.

Ilse Klockars och Ulrica Isaksson i God morgon Västnylands studio.
Bildtext Ilse Klockars och Ulrica Isaksson snackade den 22 augusti.

Grönsaker och rysk lax

Det har varit dålig åtgång av finska grönsaker i år. Ilse Klockars är förvånad över att konsumtionen har gått ner.

- Grönsaker ligger jätte i tiden, allt från hur man ska äta till det senaste med raw food, säger hon och frågar sig om folk själva odlar grönsaker eller om man köper av mindre lokala producenter.

Något som gör situationen värre är alla utländska grönsaker som kommer dumpas på den finska marknaden på grund av Rysslandssanktionerna. Lax och ost är en annan vara som sålts eller kommer att säljas till billigare pris på grund av Rysslands importstopp.

Ilse Klockars och Ulrica Isaksson bunkrar inte frysen full av varken ost eller lax.

Men pratet om att finska grönsaker blir bortslängda får Ulrica att se rött.

- Förädla tomaterna! Gör soltorkade tomater eller ketchup av dem, föreslår hon.

Hur tillreder man en sjöfågel?

Fredagssnackarna konsumerar inte stora mängder viltkött. Precis som många andra har de ingen jägare i bekantskapskretsen som kan förse dem med kött. Det är heller inte lätt för företag att sälja vidare viltkött.

Men kunskapen om viltkött är inte heller så stor. Hur ska man tillreda köttet?

- Jag har ingen aning om vad jag skulle göra om jag fick en sjöfågel i famnen, säger Ilse Klockars.

Träningshysterin är här igen

Även träningshysterin som vaknar efter en lång, kaloririk sommar diskuterades i veckans fredagssnack.

- Det händer ihop med att man återgår till rutinerna efter sommaren, konstaterar Klockars.

- Det är samma sak efter julen och nyår, inflikar Isaksson.

- Sätt upp mål vart du vill komma på ett halvår, då håller träningsivern i sig längre, tipsar Klockars.