Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kom ihåg kvittot när du klippt dig

Från 2014
mikaela albäck
Bildtext Mikaela Albäck hoppas det är många som vågar sig till skönhetsdagen som ordnas idag i Helsingfors.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

För att inte understöda den gråa ekonomin inom skönhetsbranschen gäller det att be om ett kvitto vid kassan. Mikaela Albäck är vd för Pålitlig Skönhet, skönhetsbranschens egenövervakning för att motarbeta grå ekonomi.

- I dagens läge är det inte lätt att vara företagare i Finland. Det är mycket samhälleliga kostnader som ska betalas innan man får sin egen lön, säger Mikaela Albäck som själv är frisör.

Marknaden var tidigare övermättad, men sedan momsen steg till 24 procent har över tusen företag i skönhetsbranschen slutat, enligt Albäck. Med moms, skatt, och pensionsavgifter som måste läggas på priserna kan det vara frestande för kosmetologen eller frisören att sätta några slantar direkt i fickan.

Morgonöppet: Pop-up skönhetsdag

Programmet är inte längre tillgängligt

Finns många sätt att undvika skatter

För den som vill undvika salonger som inte betalar skatt på sitt jobb gäller det att fråga efter ett kvitto på klippningen.

- Som kund tycker jag det är viktigt att man tar ett kvitto. Om man inte blir erbjuden ett kvitto så ska man fråga efter det, säger Albäck.

En annan sak som det gäller att se upp med är om den som står bakom kassan på skönhetssalongen slår in summan i kassan men inte slår ut det.

- Tyvärr finns det massor med sätt att försöka komma undan skatter. Det är vanligt idag att man betalar med kort, men till och med där finns sätt att slinka undan. Det är lite för hög procent grå ekonomi i det här landet och vi skulle vilja komma åt det, säger Mikaela Albäck.

Påltilig Skönhet – Luotettava Kauneus är en frivillig företagsbesiktning. Skönhetsalonger och frisörer som besiktigats blir certifierade. Systemet är bara ett år gammalt, så hittills finns det bara kring 60 certifierade salonger kring landet.

Skönhetsdagen ger wanna be-frisörer chansen

Idag ordnas den första skönhetsdagen, som ska vara ett slags motsvarighet till den populära restaurangdagen. Skönhetsdagen ordnas mellan Kiasma och Musikhuset fredagen den 22.8. Bland dem som anmält sig till skönhetsdagen finns både frisörsalonger och privatpersoner.

- Det är fritt för alla dem som vill testa på att vara frisör eller kosmetolog för en dag. Här är det inte tillåtet att använda några kemikalier, så det är inte så stor risk att komma som kund dit. Det är inte så mycket som kan gå fel och frisörer är också på plats. Vi hoppas att många ska våga komma och testa och prova på något nytt.

Mer om ämnet på Yle Arenan