Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Blåvita bandets besättning byts en sista gång

Från 2014
Uppdaterad 22.08.2014 20:10.
Blåvita bandet.

I Uleåborg steg Leif Lunabba i land efter att ha paddlat en vecka från Jakobstad. Det blev en vecka med regn och sol, stiltje och blåst, med- och motvindar.

Leif sammanfattar så här:

- Det har gått överraskande bra och tiden har gått snabbt medan vi har varit på havet. Inget oförutsett har hänt och vi lyckades runda Lochteå innan skjutövningarna började.

Som en av höjdpunkterna under veckan lyfter Leif Lunabba fram de höga vågorna vid Tauvo udd. Han gillar att paddla i vågor, speciellt under säkra förhållanden som det nu var fråga om.

Hela veckan kokade Leif sin mat på ett litet biokök som drivs med pinnar och drivved. Köket har t.o.m. ett usb-uttag som kan ladda en mobiltelefon, men det behövdes aldrig. Veckan blev ett test i hur köket fungerade i fält.

Nu har Blåvita bandets sista etapp inletts, sträckan mellan Uleåborg och Torneå. Som nygammal medpadddlare återkommer Henrik Ahlskog, han som också paddlade den första sträckan Vederlax-Pellinge, för en månad sedan.

- Jag är glad åt att väderprognoserna är på vår sida med mest sydliga och relativt svaga vindar. Håller det i sig så når vi Torneå innan min semester tar slut, säger Henrik.

Sträckan är också intressant, säger han. Här finns nu igen en skärgård med många öar och de större samhällena ligger relativt tätt.

- Norra Bottenvikens kust ger oss variation, men det jag saknar är klipporna som jag vande mig vid under den första sträckan. Här är det mera sand och låglänta slänter eftersom flera älvar har sitt utlopp här.

Som för alla andra långfärdspaddlare är det för Henrik ren semester och njutning när det är soligt och medvind. Är det regn och blåst känns det som ett hårt arbete.

- Jag hoppas att de här dagarna ska bli rena semestern, säger han till sist.