Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hamstring i Finland efter ryskt importstopp

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
Finlänarna har börjat hamstra smör avsett för den ryska marknaden.
Bild: Yle

När det blev klart att Ryssland inför importstopp för vissa finländska livsmedel aktiverade finländarna sig på olika håll i avsikt att rädda den finländska livsmedelsproduktionen. Nu är det dags för nästa skede: man hamstrar billig ost och billigt smör, avsedda för den ryska marknaden.

På fredagen lade S-gruppens sortimentchef ut ett meddelande på Twitter om att ett parti billigt osaltat smör, ursprungligen på väg till Ryssland, hade kommit till försäljning. Priset för smörpaketet på 200 gram var 55 cent.

Många reagerade blixtsnabbt på specialerbjudandet, gick till S-gruppens nätsida patarumpu.fi för att få veta mer. Nätsidan höll inte för anstormningen, utan kraschade.

Det osaltade smöret tillverkas vid Valios fabriker i Seinäjoki enligt samma recept som det osaltade smör som vanligtvis säljs i Finland.

S-gruppen säger att det så kallade Putin-smöret knappast är den sista sanktionsprodukten som kommer till försäljning utan att det sannolikt kommer fler. Tidigare har affärerna sålt billig ost avsedd för den ryska marknaden.

"Genialt drag av handeln"

Professor Mika Gabrielsson vid Östra Finlands universitet säger att handeln har lyckats utnyttja den pågående krisen till sin fördel.

- Handeln är den som gynnas. Däremot är det knepigare för livsmedelstillverkarna, deras lager är fyllda och måste tömmas snabbt innan maten blir skämd. Deras marginaler kan bli ganska små.

Gabrielsson anser också att handelskedjornas val att utse en superbillig ”dagens produkt” är genial marknadsföring. Handeln får maximal nytta till låga marknadsföringskostnader.

Han säger vidare att om krisen för något gott med sig så kunde det vara att finländarna i högre grad börjar fundera över varifrån maten kommer.

- I bästa fall köper kunderna inhemskt också när krisen är över, säger Gabrielsson.

Mindre affärer har inte fått in mejeriprodukterna

Mindre affärer har inte fått in mejerivarorona för försäljning, de har först gått till större mataffärer.

Nästa vecka kommer de första sanktionsvarorna till Valintatalo, då ska billig Oltermanni-ost ligga i kyldisken. Siwa-affärerna räknar med att också de säljer billig ost nästa vecka.

Vissa handelsmän i mindre affärer har kritiserat Valio för att prioriterat de stora kedjorna. Valio har än så länge inte svarat på kritiken och anger tidsbrist som orsak.

Aningen större införsel till Ryssland

Resenärerna för med sig litet mer sanktionerade livsmedel till Ryssland än vanligt säger man på den finländska tullen och gränsbevakningen.

På torsdagen meddelade de ryska myndigheterna att de hade stoppat en turist som försökte smuggla in 70 kilo fransk paté via gränsstationen i Vaalimaa. Enligt ryska medier fick turisten returnera patén till Finland.

Även om resenärerna för in litet mera livsmedel än vanligt kan man inte här tala om hamstring, mängderna är rätt så normala.

Tidigare har Ryssland inte slagit fast begränsningar för hur mycket livsmedel en privatperson får föra in medan importstoppet är i kraft, men på torsdagen rapporterade ryska Interfax att gränsen går vid fem kilo.

Den finländska tullen har fått samma uppgifter, men under fredagen hade ännu ingen definitiv bekräftelse kommit från de ryska myndigheterna.

Praxis är att om en resenär, på väg från Finland till Ryssland, får order av de ryska myndigheterna om att returnera livsmedlen till Finland, tar den finländska tullen först hand om livsmedlen.

Tullen placerar dem i frysen och skickar dem sedan vidare till problemavfallshanteringsanläggningen Ekokem, som i sin tur förstör dem.

Diskussion om artikeln