Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Årets travhöjdpunkt i Åbo ska locka över 5 000 personer

Från 2014
Uppdaterad 22.08.2014 15:55.
Travhästen Guli Järven
Bildtext Travhästen Guli Järven deltar i de nordiska mästerskapen för kallblod på Skogsbacka travbana i Åbo.
Bild: Yle/Sofia Schleutker

I dag inleds de nordiska mästerskapen för kalblod på Skogsbacka travbana. Årets tävling är nionde gången det här internationella travloppet hålls i Åbo.

Roger Johansson, som är VD för Skogsbacka travbana, menar att tävlingen lockar både travexperter och sådana som aldrig har varit på en travbana tidigare.

- Det här är ett fritidsevenemang och en upplevelse. Många funderar ofta på om man måste veta någonting om spel eller om hästar, men det har ingen betydelse.

- Det är precis som att gå på en konsert eller på något idrottsevenemang. Stämningen är fin, det är massor med folk och så förstås alla fina djur som du kan titta på. Vill du sedan sätta dig in i spelbiten så ger det ju en extra spänning till det hela, men det är inte på något sätt något måste.

Det finns massvis med travtävlingar i hela Skandinavien, hur mycket prestige ligger det i just den här tävlingen för kuskarna och hästarna?

- Det nordiska mästerskapet kan man bara vinna en gång per år. Så det handlar om en stor ära och vinner man här får man mycket uppmärksamhet. Dessutom får vinnaren 30 000 euro.

Programmet är inte längre tillgängligt

Alltså stor prestige för kuskarna och hästarna, vad förväntar du dig då publikmässigt?

- Vi har alltid haft som mål att vi ska få hit 5 000 personer, men hittills har vi ännu aldrig riktigt lyckats med det. Vi har varit uppe i mellan fyratusen och femtusen, men aldrig ännu nått femtusen. Så vi håller samma linje och hoppas på 5 000.

Mer om tävlingen hittar du på travbanans webbplats