Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Filatov vs Räty – Hur mycket är lite?

Från 2014
Uppdaterad 22.08.2014 22:28.
Laura Räty och Tarja Filatov.
Bildtext Laura Räty och Tarja Filatov.
Bild: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva ja Jyrki Lyytikkä / Yle

Högerns och vänsterns representanter i riksdagen ser olika på frågan om huruvida barnbidraget berör en tillräckligt stor del av finländarna.

Finansminister Antti Rinnes (SDP) modellförslag på stöd till barnfamiljerna delar regeringens representanter.

Social- och hälsominister Laura Räty (Saml) säger till Verkkouutiset att hon anser att förslaget på skattesänkningar rör en för liten del av föräldrarna.

Enligt Rinnes modell skulle föräldrar med inkomster under 2 100 euro få full skattelättnad, medan de som tjänar över 2600 euro inte får någon skattelättnad alls. Enligt Räty tjänar inte tillräckligt många på kompensationen enligt modellen.

- Hur många finländare finns egentligen i gruppen som tjänar under 2 100 euro eller 2 600 euro, undrar Räty i Verkkouutiset.

"Räty borde bekanta sig med låginkomsttagare"

Socialdemokraternas riksdagsledarmot Tarja Filatov bestrider Rätys uppskattning i sin blogg på nättidningen Hämeen Kaiku. Enligt Filatov skulle Rinnes modell på skattelättnader omfatta ungefär en halv miljon finländare.

- Det är inte ett helt litet gäng. Det sägs att det inte finns skillnader i politiken, men enbart den här diskussionen om barnbidraget visar på att det verkligen finns, skriver Filatov.

Filatov grundar sin uppskattning på Statistikcentralens inkomststatistik.

Räty betonar att Samlingpartiet tillsvidare inte har en gemensam linje angående barnavdraget. Enligt henne kommer den att utformas efter höstens budjetmangling.

Enligt Filatov är kompensationens idé att ersätta barnbidragets nedskärning åt dem som behöver bidraget allra mest.

- Socialministern borde bekanta sig bättre med vårt lands låginkomsttagare, skriver Filatov.

Jussi Hanhivaara / Yle Uutiset

Diskussion om artikeln