Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Kenya i behov av ekologiska toaletter

Från 2014
Uppdaterad 23.08.2014 17:22.
Matias Andersson studerar utvecklingsgeografi vid Helsingfors universitet.
Bildtext Matias Andersson studerar utvecklingsgeografi vid Helsingfors universitet.
Bild: Yle / Hanna Othman

Ekologiska sanitetsanläggningar skulle göra livet lättare i Kenya, men av kulturella skäl går de inte hem hos lokalbefolkningen. Matias Andersson från Helsingfors vill hitta en kompromiss som fungerar.

Lördax: Matias Andersson vill hitta ekologiska sanitetslösningar för Kenya

17:12

Sanitetsanläggningar är det som är hett just nu inom forskarvärlden. Vatten är så rent och trevligt och har redan forskats så mycket i, har forskaren Robert Chambers sagt.

Matias Andersson studerar utvecklingsgeografi inom regionvetenskap vid Helsingfors universitet. För sin pro gradu-avhandling reste han till Kenya i tio veckor för att se hur man kan förbättra sanitetssystemen, alltså toaletterna.

Man har försökt introducera ekologiska sanitetsanläggningar i Kenya, men inte lyckats. I stället fortsätter man gräva ner avföringen. Med de ekologiska toaletterna kunde man få gratis gödsel för åkrarna och bättre sanitet. Men det fungerar inte på grund av kulturella orsaker, folk är så fast i sina vanor att de inte ens vill testa det fast det skulle göra livet enklare för dem.

Kenyanerna också intresserade av lösning

Andersson har frågat lokalbefolkningen hurudana de tycker att sanitetssystemen borde vara för att de skulle använda dem, men funderar också kring hur man ändå kunde få systemet ekologiskt. Han berättar att det var förvånansvärt lätt att få folk att tala om ämnet, men det tror han att berodde på att han var ute på landsbygden där alla har åkrar, och dessutom hade han en lokal guide med sig.

Det finns ett intresse i Kenya för att hitta ekologiska sanitetslösningar, bland annat skolorna har stora problem då det samlas hundratals barn på ett litet område. Om man kunde få skolorna att använda sig av ekologiska sanitetsanläggningar skulle också kunskapen om dem spridas.

– En kultur är inte statisk, speciellt om man har mycket att vinna i att ändra beteendet. Om man introducerade anläggningarna med tillräcklig utbildning och träning så kunde ekologiska sanitetsanläggningar fungera i Kenya, säger Andersson.

Den enda andra ekologiska lösningen han ser är att kenyanerna skulle börja använda likadana vattentoaletter som vi använder i Finland, och det är inte en möjlighet. Det skulle kräva infrastruktur, pengar och vatten som det inte finns av i området.

Matias Andersson intervjuades i Lördax på Radio Vega den 23.8.2014.

Mer om ämnet på Yle Arenan