Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Merkel lovar stöd och pengar till Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 23.08.2014 20:49.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Merkel utlovade också ekonomiskt stöd - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tysklands förbundskansler Angela Merkel försäkrade på en presskonferens i Kiev, tillsammans med Ukrainas president Petro Porosjenko att Europa och Tyskland står bakom Ukraina i försöken att få en diplomatisk lösning på krisen.

Angela Merkel underströk ändå att en lösning på krisen måste trygga Ukrainas territoriella integritet.
Merkel sade också att en fred i Ukraina inte är möjlig så länge som gränsen till Ryssland inte övervakas bättre.

- Ukraina och Ryssland måste komma överens om gränsövervakningen tillsammans med Europas säkerhets- och samarbetsorganisation OSSE för att få till stånd ett eldupphör, sade Angela Merkel.

Enligt Angela Merkel är det inte för närvarande aktuellt med nya sanktioner mot Ryssland.

Begränsad betydelse

Yles utsände Antti Kuronen är i den östukrainska staden Donetsk. Han tror inte att Merkels besök i Ukraina har så stor betydelse.

-Merkel sade själv att hon hoppas att nästa veckas möte i Minsk, då Rysslands och Ukrainas presidenter träffas, skulle leda till någon sorts framgång, säger Antti Kuronen och konstaterar att få ändå vågar tro på vapenvila.

Ett konkret resultat av Merkels besök är att Tyskland har lovat ett bidrag på 500 miljoner euro till en internationell fond för återuppbyggnaden av östra Ukraina.

Konvojen återvände

Långtradare från den ryska konvojen, som igår utan ukrainskt godkännande körde in i Ukraina har återvänt till Ryssland.

Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har de fullföljt sin mission att leverera sin last med humanitär hjälp till östra Ukraina.

Långtradarnas olovliga inkörning i Ukraina har väckt en storm av protester i väst och diskuterats i FN:s säkerhetsråd i natt.

Det har förekommit många rykten och spekulationer kring konvojens avsikter, men redaktör Antti Kuronen tror ändå att mycket handlar om rysk inrikespolitik.

- Der kan hända att det helt enkelt var frågan om en PR-resa, säger Antti Kuronen.

- I ryska medier har det varit otroligt mycket om den humanitära katastrofen i östra Ukraina och det ryska folket kräver att Putin och Kreml ska göra något för det drabbade området, säger Kuronen och konstaterar att vapen och manskap har kommit över gränsen under veckan via helt andra vägar.