Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massiv protest mot polisvåld i New York

Från 2014
Demonstration mot polisvåld i New York
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Demonstrationerna i Ferguson efter dödsskjutningen av Michael Brown har mattats av men polisvåldet fortsätter att väcka debatt i USA. På lördagen samlades tusentals demonstranter för en protestmarsch i Staten Island, New York.

Det var en brokig skara människor som deltog i marschen som arrangerades för att hedra minnet av sexbarnspappan Eric Garner som ströps ihjäl av en polis i juli. De mörkhyade var i majoritet men de flankerades av en ansenlig skara vita, asiater, och folk med rötter i Central- och Sydamerika.

- Vi måste få i gång diskussionen om militariseringen av poliskåren, om polisernas beteendemönster och vad allt det innebär för de mörkhyade. Vi måste få en förändring till stånd, säger Janice Green.

Demonstration mot polisvåld i New York
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Listan på obeväpnade mörkhyade män som har skjutits till döds de senaste 20 åren av amerikansk polis är lång men dödsskjutningarna var inte den enda frågan som demonstranterna på Staten Island ville lyfta fram. Mindre övertramp sker kontinuerligt och många hoppades att också mindre förseelser får uppmärksamhet.

- En av mina bästa vänner häktades godtyckligt för ett par år sedan. Han stod framför sitt hem och rökte. Han är mörkhyad och polisen kallade honom för en apa och misshandlade honom. Min vän är en av samhällets stöttepelare. Han hjälper barn på sin fritid och nu har han en anmärkning i polisregistret, säger Jo Evans och skakar på huvudet i frustration.

- Min son jobbar som väktare. Innan han fick sin licens väntade han ofta vid busshållplatsen klockan fem på morgonen och poliserna frågade honom stup i kvarten vad han sysslar med och vart han är på väg. Det var trakasserier, säger Charlotte Jones som deltog i marschen tillsammans med medlemmar från sin församling.

Demonstration mot polisvåld i New York
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Otaliga organisationer slöt upp kring marschen. Från fackföreningar, religiösa församlingar till mindre politiska partier. De två stora amerikanska partierna, demokraterna och republikanerna, gjorde däremot mindre väsen av sig.

- Jag är inte det minsta överraskad. Faktum är att såväl demokraterna som republikanerna har de senaste decennierna gått i bräschen för att vara tuffa mot brottslingar. New York är den ledande delstaten i det avseendet. Poliserna anhåller årligen 100 000 människor för innehav av marijuana. Det är absurt, säger Brian Jones från The Green Party.

- Många människor hoppas att demokraterna skulle göra en helomvändning och återvända till sina rötter. Men det har inte skett då demokraterna haft makten. Varken på delstatsnivå eller på det nationella planet. Därför ställer jag själv upp i viceguvernörsvalet. Vi måste få en förändring till stånd.

Den största politiska profilen som deltog i marschen var demokraten och baptistpastorn Al Sharpton. Han lovade att en liknande marsch kommer att arrangeras inom kort i Washington.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio försökte i sin tur gjuta olja på vågorna då han i ett tal annorstädes betonade att polisernas nya slogan är ”to protect and respect”, det vill säga ”att beskydda och respektera”.

Marschen på Staten Island förlöpte utan incidenter.