Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rappare från London misstänks vara IS-bödel

Från 2014
Uppdaterad 24.08.2014 15:54.
Amerikanska journalisten James Foley avrättades IS.
Bildtext Journalisten James Foley mördades i en propagandavideo som publicerades på Youtube.
Bild: Bild/IS

En 23-årig rappare från London misstänks vara den IS-rebell som på en propagandavideo placerar en kniv mot strupen på den amerikanska journalisten James Foley.

Brittiska underrättelsetjänsterna MI6 och MI5 uppger enligt The Sunday Times att de har identifierat Abdel-Majed Abdel Bary som den maskerade mannen som misstänks ha dödat journalisten och med Londonaccent riktade en hälsning till USA.

Bary gav ut flera rapmusikvideor innan han radikaliserades för ett par år sedan. Hans musik spelades bland annat på BBC Radio år 2012, skriver The Independent.

I fjol ska Bary ha rest till Syrien från sitt föräldrahem i Maida Vale i västra London. Medial uppmärksamhet i Storbritannien fick han redan tidigare i år då han laddade upp en bild på Twitter där han håller i ett avhugget huvud.

Hans far tros vara en egyptier som stod nära Usama Bin Laden och som utvisades till USA år 2012, anklagad för två bombdåd i Östafrika i slutet av 1990-talet.

Flera britter ansluter sig

Mer än 500 brittiska medborgare har de senaste åren ha rest till Syrien och Irak för att strida på rebellgruppernas sida, uppger den brittiska underrättelsetjänsten.

Strömmen av frivilliga har ökat efter att rebellerna i Isis bytte namn till IS, Islamiska staten, och utlyste ett kalifat på det område, som de har lagt under sig i Syrien och Irak.

Läs också:
Kraftiga reaktioner på IS-video med halshuggning