Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minskas motsättningarna i Minsk?

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:03.

Här packar jag lite persedlar för att i morgon kväll åka till Minsk. Det kom lite plötsligt, jag var ju där så sent som i maj och hade inte trott att jag skulle resa tillbaka så snabbt.

Hoppet om ett slut på kriget i Ukraina ligger där och viftar på svansen i ett hörn av min själ

Det säger sig självt att min resa hänger ihop med det möte på hög nivå som ska ske där på tisdag. Presidenterna Vladimir Putin och Petro Porosjenko ska träffas och får sällskap av högdjur från EU. Och temat är självskrivet: krisen i Ukraina och kriget i sydöstra Ukraina.

Inför ett möte av det här slaget vill man gärna ha höga förväntningar. Hoppet om ett slut på kriget i Ukraina ligger där och viftar på svansen i ett hörn av min själ även om jag ocksål vet att mötet lika väl kan sluta med att läget i värsta fall förvärras.

Vad som än kommer ut av mötet är det bra att det hålls. Utan direktkontakt mellan presidenterna i Ukraina och Ryssland kan inget bli bättre. Nu hoppas jag att herrarna presidenter har sitt bästa förnuft till hands och också användet det.

För Vitrysslands president Lukasjenko är det en stor sak att just hans huvudstad valdes som mötesplats. Vitrysslands diktatoriska statsskick har ju sällan fått beröm. Nu visade det sig att Lukasjenkos balansgång mellan sympatier för Ryssland och för Ukraina gav utdelning.

Jag kan inte låta bli att spekulera lite kring mötesplatsen:

Efter att president Sauli Niinistö träffade Putin och Porosjenko ringde han upp Kazachstans president Nursultan Nazarbaev. Jag undrar om han då frågade Nazarbaev om han ville stå värd för det kommande mötet. Och om han gjorde det, tackade Nazarbaev i såfall nej på grund av planerna på gemensamma fredsbevarare eller av ekonomiska skäl?
Nu hoppas jag på att få se modiga män i Minsk minska motsättningarna.

Möten och människor