Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Libysk milis anklagar Egypten för flygräder

Från 2014
Uppdaterad 25.08.2014 10:27.

Den islamistiska milisen säger att den har intagit den internationella flygplatsen i Tripoli efter hårda strider. Milisledaren anklagar Egypten och Förenade Arab Emiraten för flygräder mot flygplatsen där minst 15 krigare har dödats och 30 sårats.

Seniorledaren Ahmed Hadiya vid milisen säger att han har fått underrättelseuppgifter om att Egyptens och Arabemiratens regeringar är inblandade i flygangreppen nu i helgen.

En talesman för det egyptiska utrikesministeriet tillbakavisar beskyllningen och säger att Egypten inte blandar sig i grannländernas interna frågor.

De allt häftigare striderna har i stort sett förstört flygplatsen och stoppat all flygtrafik. FN har dragit bort alla sina 200 representanter i Libyen och också övriga diplomater och utlänningar har lämnat landet medan tusentals libyer har flytt ut ur Tripoli.

Den libyska regeringen är närmast handlingsförlamad p.g.a. Libyens ökande splittring både politiskt, geografiskt och militärt mellan de olika milisgrupperna.

De interna striderna har också drabbat den libyska försvarsmakten som har förlorat 21 flygplan. Enligt transportministeriet har striderna förstört utrustning för över en miljard euro vid det libyska flygvapnet.

Det förklarar också varför helgens flygangrepp inte kunde ha genomförts av libyska flygplan.

Krismöte i Kairo

Efter att Gaddafi störtades med stöd av NATO år 2011 har den interna splittringen i Libyen bara ökat. Då var de stridande milisgrupperna alla med om att störta den enväldige Gaddafi men de är nu allt oförsonligare mot varandra.

Den islamistiska milisen med kopplingar till al Qaida är baserad i staden Misrata öster om Tripoli. Den största milisgruppen är anti-islamistisk. Den har försökt försvara flygplatsen i Tripoli med staden Zintan söder om Tripoli som sin främsta bas.

Det paradoxala är att den libyska staten fortfarande finansierar alla milisgrupperna som tillsammans störtade Gaddafi för tre år sen. Men idag undergräver striderna mellan milisgrupperna allvarligt den libyska statens sammanhållning.

Därför har Egypten kallat samman Libyens grannländer som Algeriet och Tunisien till överläggningar på måndag i Kairo om det ökande kaoset i det rika oljelandet Libyen.

Länderna har stationerat trupper vid den libyska gräsen. Egypten har varnat Libyen för repressalier efter att 21 gränsvakter i juli dödades av skottlossning från den libyska sidan. Då underströk Egypten att man inte kommer att tolerera någon "terrorism" från libysk sida.