Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Läkarföretag fixar högre inkomster

Från 2014
Uppdaterad 25.08.2014 14:42.
En läkare som håller i ett stetoskop.
Bild: Goodshoot.com / Ludovic Di Orio

Konkurrensen om läkare är stor och den offentliga vården har svårare att locka läkare än de privata läkarstationerna. Läkarföretag lockar fortfarande sina läkare att ändra sina inkomster till dividender för att få mer pengar i handen.

Till exempel vårdföretaget Attendo marknadsför möjligheter för läkarna att få sina intäkter 20 procent förmånligare än att få dem genom lön med sedvanlig inkomstbeskattning.

För fyra år sedan ändrades lagstiftningen så att det skulle bli svårare för till exempel läkare att omvandla sina löneinkomster till lägre beskattade kapitalinkomster. Men lagändringen har inte fått fenomenet att försvinna helt och hållet.

Före lagändringen erbjöd Attendo sina läkare ett arrangemang där den största delen av inkomsterna kunde lyftas som helt skattefria dividender.

En av de läkare som utnyttjade systemet då var nuvarande social- och hälsovårdsminister Laura Räty (Saml). Hon hade privatmottagning vid privatkliniken Mehiläinen åren 2007 till 2011.

Själv påpekar hon att hon följde lagen och bara gjorde samma sak som många andra finländska läkare då.

Räty fick skattefria dividender på sammanlagt omkring 20 000 euro och även andra arbetsrelaterade förmåner. Hon vill inte kommentera värdet på dem eller hur etiskt det här arrangemanget var.

Läs också:
Räty: Jag skulle inte göra om det
Anne Suominen: Rätys missar kan kosta väljare
Sebastian Bergholm: Att följa lagen är inte det samma som att handla etiskt