Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

OP-Pohjola: Ekonomin håller paus

Från 2014
Uppdaterad 25.08.2014 11:47.

Finlands och världens ekonomi stampar på stället resten av året och nästa år. Det förutspår OP-Pohjola i sin senaste konjunkturprognos. I Finland blir följderna av den stagnerande ekonomin rätt lindriga.

Enligt OP-Pohjolas prognos blir den ekonomiska tillväxten i år och nästa år sämre än väntat, i nästan alla stora ekonomier.

En av orsakerna är krisen i Ukraina. Men hur stora följderna av krisen och sanktionerna länder emellan blir, kan rapporten bara uppskatta i stora drag. Rysslands ekonomi växte något under årets första hälft, men nästa år väntas Rysslands ekonomi krympa med 2 procent.

Återhämtningen inom euroområdet såg lovande ut i fjol men har sviktat under årets första hälft. Bland annat på grund av att den globala exportmarknaden inte stöder en tillväxt. Enligt OP-Pohjola är den Europeiska centralbanken förutspådda tillväxt för optimistisk.

– För nästa år väntar vi oss en tillväxt på endast cirka en procent, medan ECB:s senaste prognos var 1,7 procent. Också inflationen håller på att bli mindre än enligt tidigare prognoser. ECB måste stöda ekonomin med nya åtgärder, vilket kommer att försvaga euron, säger OP-Pohjolas chefsekonom Reijo Heiskanen.

Lindriga följder

Också för Finlands del är det motgångar på exportmarknaden som orsakar problem. OP-Pohjola skriver ner tillväxten för nästa år från 2 procent till 0,6 procent.

Följderna av den svaga ekonomiska tillväxten blir ändå måttfulla i Finland. Arbetslösheten fortsätter att öka, men rätt lite med tanke på omständigheterna. Inflationen avtar fortsättningsvis vilket gör att reallönerna stiger och att konsumtionen kan öka.

Underskottet i den offentliga ekonomin kommer inte att minska enligt de ursprungliga planerna. Den offentliga ekonomin i Finland kommer ändå inte att bryta mot EU-kriteriet att statsskulden inte får överstiga 60 procent av BNP. Just nu överstiger statsskulden visserligen 60 procent av BNP, men kriterierna kan inte tolkas normalt, bland annat på grund av sanktionerna mellan EU och Ryssland.

Enligt OP-Pohjola borde Finland göra ytterligare inbesparingar nästa år och inte höja skatterna.