Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anne Suominen: Rätys missar kan kosta väljare

Från 2014
Uppdaterad 25.08.2014 14:55.
Anne Suominen.
Bild: Yle/Mattias Erkkilä

Landets social- och hälsovårdsminister förutsätts känna till lönestatistiken, i synnerhet inom den offentliga sektorn. Innan hon går ut och undrar hur många de finländare egentligen är som tjänar under 2100 eller 2600 euro i månaden kunde hon bekanta sig med till exempel Kommunarbetsgivarnas löneuppgifter.

Motsvarande information finns också på Statistikcentralens sidor. Men i ivern att slå ned finansministerns barnavdragsmodell hann Räty tydligen inte ta upp dem. Istället sopade hon bara bort flera hundra tusen lågavlönade barnfamiljer.

Uppgifterna om att Räty som privatläkare innan hon blev politiker tog ut en del av lönen som skattefri utdelning och dessutom hade andra arbetsrelaterade förmåner ser inte heller bra ut. I synnerhet som Räty för bara knappt ett år sedan som styrelseordförande i kommunernas pensionsbolag Keva fick Merja Ailus avsatt som vd uttryckligen på grund av de förmåner hon fick i tjänsten.

Ailus gatlopp inleddes då Räty meddelade att hon tappat förtroendet för henne. Men tappar någon förtroendet för Räty? Samlingspartiets partisekreterare Taru Tujunen betecknar nu Rätys löneintramp som ett ”väldigt dåligt ordval”. Men samtidigt förstår hon och till exempel partikamraten och medlemmen i riksdagens social- och hälsovårdsutskott Lasse Männistö Rätys bevekelsegrunder mycket bra.

Samlingspartiet vill inte begränsa barnavdraget till låginkomsttagare och det var ju bara det hon ville ha sagt. Uppståndelsen kring att det gick lite fel är enligt Männistö oproportionerligt stor.

Då Räty blev social- och hälsovårdsminister i Alexander Stubbs regering i juni förklarade hon att hon är en världsförbättrare. Viljan att hjälpa människor drev henne att bli läkare och senare också politiker. Det låter bra. Men för att driva sitt partis intressen och hjälpa människan som politiker ska man också läsa på. Räty och Samlingspartiet har inte råd med flera missar, i synnerhet som Rätys uttalande inte är det enda som kan uppröra stora väljarskalor. Också gruppordföranden Arto Satonens förslag nyligen om att förlänga arbetstiden har garanterat gett många kalla kårar på det samlingspartistiska fältet.

För övrigt, en hälsning till finansminister Antti Rinne: Möjligheterna för bland andra privatläkare att ta ut en del av lönen skattefritt via mer eller mindre komplicerade bolagsarrangemang kunde kanske äntligen åtgärdas lagstiftningsvägen.

Läs också:
Läkarföretag fixar högre inkomster
Räty ber om ursäkt för sina illa valda ord
Räty: Jag skulle inte göra om det
Sebastian Bergholm: Att följa lagen är inte det samma som att handla etiskt