Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländare vill att spelindustrin tar ansvar för beroende

Från 2014
datamässa
Bild: Jeon Heon-Kyun / EPA / All Over Press

Finländare vill att spelindustrin tar ansvar för problem som spelare drabbas med. Det framkommer i en ny enkät. Vid A-kliniksstiftelsen anser man inte att denna finansieringsmodell är en omöjlighet.

Enkäten är gjord av Taloustuskimus för bland annat A-kliniksstiftelsens del, och gäller spel som spelas på datorer, telefonen eller med spelkonsoler. Hälften av de som svarade vill att spelindustrin tar sitt ansvar för spelproblem.

Kaarlo Simojoki, överläkare vid A-kliniksstiftelsen, säger att det är inte är orealistiskt.

– Många företag har börjat inse sitt samhälleliga ansvar. Bland annat Alko och Veikkaus finansierar vård för personer med alkohol- eller spelberoende så jag tror det är möjligt att arbeta fram en lösning med spelindustrin.

För tillfället finns det inte vård som specifikt riktar sig till personer med problem med digitala spel, utan vården är anpassad efter personer som spelar hasardspel. Vid A-kliniksstiftelsen säger man att det finns ett behov för vård för digitala spel.

Tidstjuv och trötta ögon

De vanligaste problemen som spel orsakar hänger ihop med tidsanvändningen – man lägger ner för mycket tid på att spela. Nackproblem och trötta ögon hör till de vanligaste fysiska följderna, enligt undersökningen. Också spelberoende lyftes upp som ett problem.

Av de som deltog i undersökningen uppgav fyrtiofem procent att de spelar digitala spel. Fyrtio procent svarade att spel har orsakat problem åt en närstående och en fjärdedel av de som spelar dagligen uppgav att de haft problem på grund av spelandet.

I Finland är det främst yngre person som spelar digitala spel, åttiofem procent av de som spelar är under tjugofem år gamla.