Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Räty: Jag skulle inte göra om det

Från 2014
Uppdaterad 02.09.2014 16:10.
Yle Nyheter: Göran Djupsund: Räty skadar Samlingspartiets image - Spela upp på Arenan

Social- och hälsovårdsminister Laura Räty sa under en presskonferens på måndagen att hon inte gjorde fel då hon omvandlade sin läkarlön till lägre beskattade dividendinkomster. Hon skulle ändå inte göra om det i dag.

– Världen och lagarna har ändrats sedan jag gjorde det. Jag slutade dessutom med det 2011, vilket visar på att jag ansåg att det var passande, säger Räty.

Orsaken till att Räty slutade upp med sitt företag som gjorde det möjligt att omvandla lönen till dividender, var att hon år 2011 tillträdde som Helsingfors biträdande stadsdirektör. Hon säger att det i efterhand är svårt att avgöra om hon fortsatt med företaget i fall hon inte börjat arbeta för Helsingfors stad.

– Men då jag fick tjänsten 2011 var det självklart att jag skulle avsluta det.

Enligt Räty är skattetricksande inte moraliskt rätt ur en samhällelig aspekt och hon vill bygga ett samhälle där det inte är möjligt.

– På ett personligt plan ger det ändå läkare att lättare ordna sitt liv, eftersom man på det sättet kan jobba för flera arbetsgivare.

Ber om ursäkt

Räty hamnade också i blåsväder förra veckan, då hon undrade hur många som egentligen tjänar under 2 100 och 2 600 euro i månaden. På måndagens presskonferens bad hon igen om ursäkt för sitt uttalande.

– Det var klumpigt sagt av mig. Jag har också bett om ursäkt av statsminister Alexander Stubb.

Räty anser att hon inte är fjärmad från hur vanliga inkomsttagare lever sitt liv. Enligt henne är hon priviligierad på grund av sin höga lön, men under sin tid som läkare hade hon kontakt med människor i väldigt olika situationer.

– Men ingens vardag är den andras lik och jag kan ändå inte säga att jag exakt känner till någon annans vardag.

Läs också:
Stubb stöder Räty: Alla gör vi fel
Många lönekvitton på väg till Räty
Läkarföretag fixar högre inkomster
Anne Suominen: Rätys missar kan kosta väljare
Sebastian Bergholm: Att följa lagen är inte det samma som att handla etiskt
Räty ber om ursäkt för sina illa valda ord