Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ortsbor är de viktigaste turisterna på Svartholm

Från 2014
Uppdaterad 03.09.2014 14:18.
Sjöfästningen Svartholm i Lovisa
Bildtext Många ortsbor besöker Svartholm, men gärna skulle också främst utländska turister få hitta dit.
Bild: Yle

I början av det här året gav Museiverket över ansvaret för skötseln av Svartholm, Langinkoski kejserliga fiskestuga i Kotka och flera andra kulturarv till Forststyrelsens naturtjänster.

Under sommaren har Forststyrelsen gjort en enkät bland dem som besökt Svartholm och Langinkoski. Enkäten ska bli klar den här veckan, och Kia Olin som ansvarar för att göra den säger att hon fått in ungefär 700 svar på vardera platsen.

– De här områdena är alla nya för oss just nu, och vi vet egentligen inte så mycket om dem ännu. Informationen vi får av besökarna är mycket viktig, säger Olin.

Många ortsbor

Hon berättar att Forststyrelsen bland annat vill veta vem som besöker platserna, samt vad besökarna tycker om platserna och den service där erbjuds.

Svaren ska användas för att konkret utveckla Svartholm och Langinkoski. Just nu verkar det som om många lokala människor besöker platserna.

– De har kommit dit i flera decennier, och säger kanske något i stil med ”äsch, vi bor ju här”. Men de är ju besökare också, och i det här fallet tycker jag att de är nästan de viktigaste besökarna.

Gärna mer turister

Olin säger att Forststyrelsen gärna skulle se att fler turister, även från utlandet, skulle hitta till Svartholm och Langinkoski kejserliga fiskestuga.

– Om det inte redan kommer mycket utländska turister dit är det kanske något man kunde utveckla, så att också andra skulle veta om platserna och bli intresserade av att besöka dem, säger hon.