Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Spelande oroar hälften av finländarna

Från 2014
Uppdaterad 25.08.2014 20:00.
World of Warcraft
Bild: Blizzard Entertainment

Ungefär 40 procent av finländarna upplever att någon närståendes dataspel, konsolspel eller spel på mobilen har negativa följder. Det visar en undersökning som A-klinikstiftelsen har låtit göra.

45 procent av finländarna över 15 år uppger att de spelar spel på dator, spelkonsoler eller på mobilen. Omkring 15 procent gör det dagligen. Av dem som svarade på enkäten upplevde 19 procent att spelandet hade haft negativa följder för dem själva och hela 40 procent att någon närstående person hade lidit av sitt spelande.

Bland de negativa följderna nämns främst att spelen tar för mycket tid och skapar ett beroende. A-klinikstiftelsens ledande överläkare Kaarlo Simojoki känner igen svaren.

-De har inga normala kontakter längre. De går inte till arbetet eller till skolan. Det är de problem som de flesta har när de kommer till kliniken, säger Simojoki.

Svårt att få hjälp

En knapp tiondel av dem som söker hjälp via de spelberoendes stödtjänst Peluuri spelar inte penningspel utan helt vanliga dataspel. Men fenomenet är nytt och därför finns det inte mycket hjälp att få för den som vill ha hjälp med sitt dataspelberoende. Enligt Peluuris utvecklingschef Mari Pajula saknar de spelberoende information om hur de kan förändra det egna spelandetn och samtalsstöd.

- Tyvärr är vi nu i den situationen att vi inte kan skicka dem som har svåra problem till fortsatt vård, för någon sådan finns inte, säger Pajula.

A-klinikstiftelsen håller som bäst på att i samarbete med Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt att utveckla ett digitalt rehabiliteringsprogram specifikt för klienter som är beroende av digitala spel.

Spelindustrin förstår inte oron

Hälften av finländarna tycker enligt undersökningen att följderna när det gäller digitala spel är ett problem, och att spelindustrin borde ta ett större ansvar. Men den finländska spelindustrins takorganisation Neogames tycker inte att siffrorna är något att oroa sig för.

-Ofta är det ett symtom på helt andra problem när man spelar för mycket. Spelen ger den känsla av att lyckas som man kanske aldrig fått på annat håll, säger Jukka-Pekka Kaleva
politisk analytiker vid Neogames.

Diskussion om artikeln