Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

16 500 hushåll och 800 företag med i postprojekt

Från 2014
postlådor
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Borgåborna agerar försökskaniner då Posten testar att dela ut bara det nödvändigaste på tisdagar.

Posten bjöd in allmänheten till ett infomöte i Konstfabriken i Borgå på måndag kväll. På plats fanns fler representanter för Posten än publik i salen. Det kan tyda på att informationen gått fram till invånarna, resonerade värdarna. I Borgå har Posten fått några enstaka förfrågningar om projektet, men i övrigt har det varit förvånansvärt tyst.

I tre månaders tid har brevbärarna i Borgå en lättare väska på tisdagar. Då delas endast morgontidningarna, frankerade brev och kort, paket som körs hem samt andra viktiga försändelser. Företagspost, tidskrifter och reklam uteblir. Mängden papperspost minskar dramatiskt, vilket betyder att priset på enskilda försändelser hotar att stiga. Därför vill Posten testa om det räcker att dela ut en del post endast fyra dagar i veckan.

Borgå valdes med i projektet som omfattar 78 000 hushåll för att staden har en mångsidig postverksamhet. Staden är tvåspråkig och har en tät stadskärna men en landsbygd med långa transportsträckor. Borgå har 16 olika postnummer och Itella tar bland annat hand om en del mattransporter till skolor och vårdinrättningar.

Borgåborna ska vara beredda på att tiden för när posten trillar ner i den egna postlådan kan variera något under försökstiden.

Både före och efter projektet samlas respons från kunderna. Man kan också berätta om sina erfarenheter via en blankett (finskspråkig).

Läs mer om projektet på Postens webbplats.