Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya företag tar över städningen i Pargas skolor

Från 2014
Uppdaterad 26.08.2014 10:48.
Dammtuss på ett stort gymnastiksalsgolv.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Pargas stad har valt leverantörer för städtjänster och köksarbeten för perioden 2015-2017 i Pargas kommundel. Då alla företag som lämnat anbud uppfyllde lämplighetsvillkoren föll valen på de billigaste alternativen. Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster fattade enhälligt beslutet på måndag eftermiddag.

Det förmånligaste anbudet lämnades av företaget Coor Service Management. För de separata objektens del, skolorna i Nilsby och Kirjala, lämnades det förmånligaste anbudet av Siivouspalvelu Kuura Ab.

Anbudet som vann upphandlingen i Nilsby och Kirjala skola erbjöd städning mer än hälften billigare än de dyraste anbuden. Coor Service Managements anbud om dryga 620 000 euro för de övriga städningsobjekten var också det betydligt billigare än det högsta konkurrerande anbudet. Dyrast var Sodexos anbud om 988 000 euro. Det är Sodexo som för tillfälle har hand om städningen bland annat i skolor och kontor i kommundelen Pargas och företaget har tidvis haft stora problem att klara av uppdraget.

Ordförande för sektionen, Tarja Rinne, hoppas att man den här gången ska kunna undvika liknande problem med brister i städningen. Kvalitetskriterier kommer att ingå i avtalet som parterna undertecknar.

– Jag hoppas personligen att vi har lärt oss en hel del av de tidigare processerna och jag är tämligen säker på att vi gjort ett så gott beslut som möjligt i det här skedet.

Enligt Rinne är det klart att det är pengarna som styr och hon vill inte sticka under stol med att man kunde ha bättre kvalitet på städningen med mera pengar.

– Nu gör vi så gott vi kan och jag tror inte något företag vill ha ett dåligt namn omkring sig. Vi måste bara lita på att de uppfyller de kraven vi har ställt.

Stora skillnader i prissättningen

Företagen som lämnat anbud hade olika syn på hur många timmar och hur mycket pengar som krävs för att utföra jobbet. Företaget som vann erbjuder sina tjänster nästan 400 000 euro billigare än Sodexo som har erfarenhet av att städa lokalerna.

Är det realistiskt att Coor Service Management ska klara av att utföra jobbet så pass mycket billigare?

– Det diskuterade vi nog. Vi hade mycket seriös diskussion kring den stora skillnaden mellan timmarna som leder till priset. Men upphandlingen var upplagd på det viset att då alla andra villkoren uppfylldes av de som lämnat offerten så kommer man till priset. Vi hade i anbudsbegäran betonat vikten av att priset hade en hög prioritet. Priset blev avgörande då alla fyllde alla andra krav som ställts.

Att köpa städtjänsterna av företag istället för att staden skulle anställa städare sparar dryga 450 000 euro i året. Efter besvärstiden uppgörs en plan på hur städningen ska utföras i praktiken. Företagen tar över städningen från och med 1 januari 2015.

Uppdatering kl. 10.48 den 26 augusti 2014:
Mera informations om upphandlingen finns på sektionens föredragningslista och i bilagor.

Läs också:
Sodexo vill inte fortsätta städa i Pargas

Pargas fortsätter städkontraktet med Sodexo
"Kostnader för bättre städning går ut över undervisningen"
Beslut om skolstädning väcker blandade känslor i Pargas