Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mythbusters USA

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 14:59.

USA är ett land de flesta av oss kan relatera till. Tack vare USA:s herravälde i världspolitiken och populärkulturen så tror vi oss veta hur landet fungerar och hurudana amerikanerna är. Men är våra förutfattade meningar myter eller verklighet?

Bör medges. Jag har bott i USA endast en månad så ni skall ta mina slutsatser med en nypa salt. Det sagt så så har jag de senaste sex åren vistats årligen i USA så jag börjar nog skönja vissa mönster. USA är till exempel mer komplicerat än folk tror, men ibland träffar den mytbild vi européer har av USA mitt i prick.

1. Allting är stort i USA

Stämmer bra. Mjölk, saft, läsk, toapapper säljs oftast i enorma förpackningar. Restaurangportionerna är i snitt större än hemma i Finland. Bilparken domineras av modeller som skulle uppfattas som enorma i Europa.

Men amerikanernas förkärlek till det stora handlar inte enbart om materiella ting. Också vardagssnacket och sättet man uttrycker sina känslor tenderar att kännas pompösa för en timid finländare.

2. Maten är billig

Om du har en fallenhet för onyttigheter som snabbmat, läsk, öl och godis så är USA ett bra och förmånligt ställe att bo på. Högklassiga råvaror är däremot dyra. Här i New York är mataffärerna endera extremt lyxiga eller suspekta. Om man vill vara säker på att man inte äter genmodifierad mat är de flotta affärerna det enda alternativet. Och då är priserna i paritet med de vi har i Finland. Om inte högre.

USA är även i övrigt dyrare än många tror. Mobiltelefonabonnemang, internetuppkopplingar, kabel-TV, biobiljetter, el och gas är dyrare än hemma. Privatbilism däremot är och förblir nästan parodiskt billigt med europeiska mått mätt.

3. New Yorkbor är arroganta

New Yorkbor har samma rykte i USA som Helsingforsbor i Finland. De anses vara arronganta, snorkiga och otrevliga. Mina första erfarenheter är diametralt motsatta. Alla jag har mött är genuint trevliga och artiga. Vår son får stup i kvarten ta emot komplimanger och om dylikt smicker är vardagsmat i USA så är jag inte ett dugg förvånad över att amerikanerna i snitt är oerhört självsäkra. Hör du tillräckligt många gånger att du är söt, duktig, trevlig och förgyller folks vardag så tror du på det. Förr eller senare.

Varje regel har förstås ett undantag. Då New Yorkbor sätter sig bakom ratten växer hornen ut i pannan på dem. Till och med turkiska taxichaufförer skulle vara stolta över deras aggressiva körstil som fullbordas av ett evigt tutande.

4. Amerikaner vet inget om varken Finland eller resten av världen

Media fokuserar i mångt och mycket på inrikesnyheter och det försämrar naturligtvis gemene amerikans möjlighet att hålla sig allmänbildad. Å andra sidan så har jag redan under mina första veckor i New York varit involverad i flera initierade diskussioner om Finland. En medelålders man ville exempelvis veta hur sannfinländarnas framgång har påverkat det politiska klimatet i Finland. Inte den fråga jag hade förväntat mig men det visar väl att amerikanerna är polariserade också i fråga om allmänbildning och intresse för utrikesnyheter.

5. Amerikansk kultur är ytlig

Europeer har en tendens att se ner på amerikansk kultur. Det beror sannolikt på USA:s dominanta ställning på populärkulturscenen. Sanningen är att det sida vid sida med populärkulturen finns en livskraftig och avancerad finkultur. Inte bara i New York utan i hela USA. Och det är högt till tak och brett mellan väggarna. Det finns allt från världsklass muséer, till litteratur, till teater, till klassisk musik, till arkitektur. För den kulturintresserade är USA ett paradis.

Park Slope 11215