Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Barnsjukhuset börjar byggas idag

Från 2014
Uppdaterad 26.08.2014 20:53.
Yle Nyheter: Barnsjukhuset insamlingsmål uppnått - Spela upp på Arenan

På ett och ett halvt år har finländarna skrapat ihop nästan 30 miljoner i donationer för det nya barnsjukhuset. – Jag trodde det skulle ta fem år, säger Anne Berner, ordförande för projektet Nya barnsjukhuset.

Det är knappt tre år sedan Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt gjorde en utredning där slutsatsen var att ett helt nytt barnsjukhus behövs. I dag kör byggandet av sjukhuset i Mejlans i gång.

– Trots finanskrisen tror jag att tidpunkten för projektet var rätt, säger Anne Berner, ordförande för projektet Nya barnsjukhuset, om varför förverkligandet gått så snabbt.

Målet med insamlingen för barnsjukhuset var att få ihop 30 miljoner euro i donationer, från privatpersoner och företag. Insamligen körde i gång för ett och ett halvt år sedan och för tillfället fattas 300 000 euro.

– Jag är överväldigad. Personligen trodde jag att det skulle ta fem år att få ihop 30 miljoner, säger Berner.

– Kanske orsaken till att det gick så fort är på grund av en påminnelse om vår historia. Under krigsåren samlades det också in pengar till ett barnsjukhus. Det var svåra tider då också och man kom ihop för att visa att det finns en samhörighet i landet när det behövs.

Insamligen kritiseras

De totala kostnaderna för sjukhuset kommer att ligga på 160 miljoner euro. Att en del av finansieringen kommer från donationer har väckt kritik om att den offentliga sektorn borde klara av att själva sköta dylika uppdrag med skattepengar.

– Själv har jag varit mycket tacksam över den vård den offentliga sektorn har kunnat erbjuda. Men det har inte funnits pengar att investera i fastigheter och i en tid där vårt land skuldsätter sig mycket har det här varit vår möjlighet att hjälpa till, säger hon.

Berner medger att eftersom målet för donationerna har varit barn har det gått lättare att marknadsföra projektet och att få donationer. Men hon tror att alla projekt, oberoende av målgrupp, har möjlighet att uppnå samma sak.

– Det känns bra för oss medborgare att veta att vi kan delta och fatta beslut i samhället och att vi har andra rättigheter än att rösta i val och betala skatt.

Diskussion om artikeln