Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sami Yaffa reste världen runt för musiken

Från 2014
Uppdaterad 26.08.2014 10:49.
Sami Yaffa
Bild: Yle

Sami Yaffas nya tv-program Sound Tracker hade premiär igår. Till Frillan och Prillan berättar han om programmet men också om när han träffade Gene Simmons, och sade att han hatar KISS.

Igår hade Sami Yaffas nya musikprogram Sound Tracker premiär på Yle Teema. Frida Lindholm och Pernilla Karlsson snackade med den legendariska basisten som spelat med Hanoi Rocks, Micheal Monroe och Pelle Miljoona Oy.

Sami Yaffa har rest runt världen på turnéer och har under resorna bekantat sig med lokala musiker och musikstilar. Han berättar att idéen till Sound Tracker-programmet kom från Anthony Bourdains matprogram.

- Det finns massor kockar på tv som presenterar mat från olika kulturer. Så jag tänkte att varför inte göra samma sak men med musik.

I ett och ett halft år har Sami jobbat med programmet och han har besökt bland annat Etiopien, Serbien, Argentina, Uruguai, Spanien och USA.

- Det var en riktig dunderresa! utbrister Sami

Hur valde ni länderna?

- Jag har alltid varit intresserad av olika sorters musik, jag lyssnar inte bara på rock n' roll. Jag visste till exempel att det finns otrolig musik i Serbien i och med zigenarna. Och Etiopien genomgick en musikrevolution på 1970-talet. Och Brasilien! Alla vet att de har bra musik där.

Vi ställde ännu tre snabba frågor åt Sami.

1. Vilket band skulle du aldrig spela i?

- KISS. Jag hatar dem. Jag har alltid tyckt att de är löjliga och har inget med rock n' roll att göra. Jag har jobbat med Gene Simmons och jag har sagt det åt honom. Han skrattade och tyckte att jag har balls.

2. Har du en hemlig talang?

- Jag kan nästan göra hattar. Min polare som är professionell hattmakare har lärt mig. Så förhoppningsvis kan jag snart göra en hel hatt. Jag älskar hattar. Min finaste är gjord av bäver.

New York, USA - Spela upp på Arenan

3. Är det så att basisten i bandet är den som får mest kvinnor?

- Jag vet inte. Jag är inte sådan. Ni måste fråga Lemmy från Motorhead, han kan nog svara på frågan.

Vi försökte få Lemmys telefonnummer av Sami men tyvärr fick vi inte det. Vi får väl fråga någon annan basist i stället.

Sound Tracker startar i Samis hemstad, New York. Enligt Sami är New York lite som världens huvudstad eftersom alla kulturer, språk, maträtter, religioner och musikstilar.