Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu är farlederna och sikens lekområden kartlagda

Uppdaterad 26.08.2014 12:44.
Jens Perus, projektledare för SeaGIS som framställt en karttjänst över Kvarken.
Bildtext Jens Perus, projektledare för SeaGIS som framställt en karttjänst över Kvarken.

Nu är hela Kvarkenområdet kartlagt. Vare sig du är intresserad av farleder, gästhamnar eller lax- och sikfällor. Det här är resultatet av projektet SeaGIS, lett av Jens Perus på NTM-centralen.

Det är alltså frågan om en ny karttjänst med vars hjälp planeringen ute till havs ska bli mer koordinerad mellan Finland och Sverige. De olika myndigheterna kan dra nytta av tjänsten men den tjänar också privatpersoner.

SeaGIS står för "Stöd för ekosystembaserad planering av havsmiljön med hjälp av geografiskt Informationssystem".

Ett långt namn, vad har ni egentligen gjort, Jens Perus?

- Vi har samlat ihop en massa information som annars är väldigt utspridd. Inom planering är problemet ofta kunskapsunderlaget. Informationen kanske finns men man måste gå till flera olika myndigheter och instanser för att få tag på den, säger Perus.

Nu har SeaGIS alltså samlat all information på ett och samma ställe. Främsta målgruppen är tjänstemän på olika myndigheter. Men karttjänsten riktar sig också till till exempel fiskare, sommarstugeägare och turister.

- Under arbetets gång insåg vi att den här informationen kommer att fungera som ett bra verktyg för turismen i Kvarkenområdet.

Ja bland allt som man kan hitta via karttjänsten finns till exempel förlista fartyg, naturskyddsområden och flyttfåglarnas rutter.

- Vi har till och med hittat flyktvägar från andra världskriget, säger Perus.

Projektet, som alltså är ett samarbete mellan myndigheter i Finland och Sverige, har pågått sedan 2011. Det är en del av Botnia-Atlanticaprogrammet, som finansieras av EU:s regionala utvecklingsfond.

EU-direktiv förutsätter havsplanering

För myndigheterna är det tänkt att tjänsten ska underlätta för havsplaneringen. Vadå havsplanering?

- Det är egentligen inget annat än planering på land, bara att på havet, säger Perus.

Förra månaden godkändes ett EU-direktiv enligt vilket alla medlemsländer ska börja upprätta havsplaner. I och med den nya karttjänsten är Kvarken nu ganska bra förberett.

Sverige har hunnit längre med havsplaneringen än Finland. Där skapades en helt ny myndighet för en tid sedan, Havs- och vattenmyndigheten.

- Här har vi ännu inte bestämt vilken som blir den ansvariga myndigheten, säger Perus.

Under tisdagen hålls projektets slutseminarium i Vasa. Där ska man utvärdera projektets resultat.

Det blir också mer långväga gäster med erfarenhet av havsplanering kryddat med lokal expertis om Kvarken.