Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Detaljerna i Bojack Horseman underhåller

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 15:14.
Bojack Horseman och hans rumpskompis Todd.
Bildtext Bojack Horseman och hans snyltande rumskompis Todd.
Bild: Netflix

De två senaste dagarna har jag legat och hostat i soffan. Ja, jag är sensommarförkyld. Att man aldrig lär sig att klä på sig i tid när det blir kallt! Om vi ska se något positivt i att vara sjuk är det att det äntligen finns tid att komma i kapp alla tv-serier och filmer man vill se. För mig gällde det den nya serien Bojack Horseman. Precis som Orange is the new black, och House of cards, är serien gjord endast för serie- och filmtjänsten Netflix.

Bojack Horseman är en tecknad serie som handlar om hästen med samma namn som serien. På 90-talet var han med i sitcomen Horsin' around, men efter det har hans karriär dalat. Nu sitter han mest och tittar på gamla avsnitt av Horsin' around, och dricker sprit. Hans liv går alltså neråt, men med hjälp av spökskrivaren Diane (Alison Brie från Community) ska han skriva sina memoarer, och de ska sätta honom på kändiskartan igen.

Rösten för Bojack Horseman görs av Will Arnett som vi tidigare sett i bland annat Arrested Development. Andra kända röster som hörs är Aaron Paul som rumskompisen Todd, och Amy Sedaris som gör rösten för Bojacks agent och ex-flickvän, som är en katt.

Jag har nu sett två avsnitt av serien, och kan konstatera att den emellanåt faller lite platt. Dialogen är kanske inte så rolig som den kunde vara. Det som däremot är roligt är allt det andra. Det som man kanske inte ser första gången man ser ett avsnitt.

Människor och djur blandas vitt och brett i serien. Spökskrivaren Diane är en människa, och hon är ihop med Bojacks största rival Peanutbutter, som är en hund. Den roligaste karaktären hittills måste nog vara sälen, som är en gammal navy seal-soldat. När Bojack ringer sin agent spelas musik från musikalen Cats, och på skrivbordet står ett klösträd. När Bojack skäller ut en höna på en bar ploppar hon ut ett ägg som genast går sönder mot det hårda golvet. Bojacks bokförlag är Penguin Books, som såklart leds av pingviner.

Små saker som det här gör serien väl värd en titt. Det finns tolv avsnitt allt som allt, och Aaron Paul ska ha sagt att serien tar en intressant vändning vid avsnitt sex eller sju. Bara på grund av det här måste jag fortsätta titta. Alla gillar väl överraskningar?