Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tisdagssnackarna: Mera kundservice och kultur!

Från 2014
Tisdagssnackarna Ylva Larsdotter och Oscar Taimitarha.
Bildtext Tisdagssnackarna Ylva Larsdotter och Oscar Taimitarha.
Bild: Yle

Kundservice och barnkultur präglade diskussionen då tisdagssnackarna Ylva Larsdotter och Oscar Taimitarha bänkade sig i Morgonöppets studio.

Morgonöppet: Tisdagssnackarna 26.8.2014 (Ylva Larsdotter, Oscar Taimitarha)

Programmet är inte längre tillgängligt

Med anledning av Yle Huvudstadsregionens pågående granskning av kundservicen i regionen, så kom diskussionen med tisdagssnackarna in på just kundbetjäning.

- VR är ibland lite sura, men också kaféer. Om man frågar ”Ursäkta, jag skulle vilja köpa en kaffe” och så får man fräs till svar. Men visst har jag också fått bra betjäning! säger Larsdotter.

- Om jag upplever att den som ska ge service är lat så kan det göra mig tokig. Det att någon inte har ett hjärtevarmt sätt kan jag däremot överleva, berättar Taimitarha.

Larsdotter berättar också att en av fördelarna med att bo i Finland är att de som ska betjäna kunder inte är för framfusiga, utan snarar hjälper först då kunder ber om det.

Tisdagssnackarna är överens om att det finns en ädel konst i att se när kunden behöver hjälp och i det skedet gå fram till den och hjälpa till. Det gäller helt enkelt att känna sina kunder och se när de behöver hjälp. Ett annat gratis tips som kundbetjänare får är att känna bra till de produkter man försöker sälja.

Barnkultur vs. vuxenkultur

Förra veckan öppnades Lilla Luckan, ett utrymme för barnkultur, vilket också ledde till diskussion. Det tog inte länge innan Mumin kom upp som ett exempel på kultur som barn kan ta del av, men Larsdotter skjuter ner påståendet om att Mumin skulle vara det enda vi har i form av barnkultur.

- Det finns nog annat att göra än picknick med Lilla My och Sniff. Det finns animationer, sagostunder med andra, dans, rörelse, tv-spel. Jag tycker det är fint att det finns utrymmen där föräldrar kan gå med sina barn och träffa andra föräldrar och barn.

Tisdagssnackarna ser gärna barnkultur där barnen får skapa själva, röra på sig och använda alla sinnen, och då är det inte nödvändigtvis tv-kanaler med barnprogram 24 timmar i dygnet som står högst på önskelistan. Diverse skärmar och pekplattor får både ris och ros.

- Det finns väldigt mycket pekplattor, det finns rutor överallt där det kommer sådant man kan, på ett passivt sätt, bara ta in, funderar Taimitarha.

- Spel kan nog också vara kreativa och träna logiskt tänkande och problemlösning. Men jag tycker det skulle vara bra att använda också övriga kroppen, inte bara huvudet, tänker Larsdotter.

Vad gäller skillnaden mellan kultur för barn och kultur för vuxna vill tisdagssnackarna gärna sudda ut gränserna lite, de har lagt märke till att vuxna ofta kan gilla sådant som är menat för barn, samtidigt som barn mycket väl kan njuta av kultur avsedd för vuxna. Och kultur finns det aldrig för mycket av.

- Mer kultur till både små och stora! utbrister Larsdotter.