Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Facebooksida listar pedofiler i Finland

Från 2014
Uppdaterad 26.08.2014 18:33.
Facebooksida som offentliggör dömda sexualförbrytare
Bildtext Ei hyssyttelyä pedofiileille - kaikki tiedot julkiksi, listar finländska sexualförbrytare.

Länkar till en Facebooksida som listar de finländare som dömts för sexualbrott mot barn sprider sig i de sociala medierna.

Sidan Ei hyssyttelyä pedofiileille – kaikki tiedot julkiksi publicerar bilder på dömda sexualförbrytare med namn, kontaktuppgifter och domslut.
Överkommissarie Lars Henriksson på centralkriminalpolisen menar att de som upprätthåller sidan själva kan göra sig skyldiga till brott.

- Det kan handla om ärekränkning och olaga förföljelse. Ärekränkning är ett målsägandebrott och kräver alltså att en anmälan görs av målsägande för att polisen skall börja undersöka saken. Olaga förföljelse är en relativt ny paragraf och ingen rättspraxis har ännu kommit till.

Ärekränkning vanligt på internet

Enligt Lars är ärekränkning av den här typen vanlig på internet.

- Jag tror att ärekränkning är det mest frekventa brottet på nätet. Men det görs sällan anmälningar. Varje offer får bedöma om de vill anmäla och det är alltid en värderingsfråga om man vill inleda en process. Ibland kan det vara klokare att låta det falla i glömska eftersom man riskerar ännu mera publicitet om man tar upp fallet på nytt.

I Finland existerar inga offentliga register över sexualförbrytare medan man bland annat i USA och Storbritannien offentliggör de här registren.
Lars tycker att det är osmakligt att privatpersoner börjar spela myndighet och informera om vem som blivit dömd. Även om det är frågan om skamliga brott.

- Var går gränsen? Ska någon börja göra motsvarande register över sådana som gjort sig skyldiga till andra former av brott? Frågar sig Lars som hänvisar till att man i Finland har den principen att den som gjort sig skyldig till ett brott får avtjäna sitt straff och sedan är saken avklarad.

- Inte skall man sedan behöva bestraffas ytterligare.