Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Twitter aktiverar tv-publiken

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Twitterfågel
Bildtext Live-tweets ger tittarna makten.

En färsk doktorsavhandling undersöker hur människors tv-upplevelser har förändrats sedan så kallade live-tweets blivit en del av många aktualitets-, och nöjesprogram.

I sin avhandling konstaterar Kai Huotari, vid handelshögskolan Hanken, att de som använder Twitter aktivt under en sändning också får mer ut av det som visas.

Live-tweetandet slog igenom hos den finländska tv-publiken i och med slottsbalen år 2011. Sedan dess har tv-tittandet igen blivit en mera social upplevelse.

Kai menar att tittare som live-tweetar är mera aktiva, intensiva och passionerade då de tittar på tv.

Han berättar också att han koncentrerat sig på två olika typer av program i sin avhandling, musikalserien Glee och ishockey, och att även om det inte är samma användare som tweetar på båda programmen är deras beteende och innehåll i det de skriver liknande.

Funktionen har lett till att man i USA börjat sända evenemang samtidigt i hela landet, trots tidsskillnaderna mellan öst- och västkusten, för att alla ska kunna vara med och påverka innehållet i sändningen.

- Då man live-tweetar måste man vara snabb och koncentrerad. Tidigare var tittandet mera passivt. Jag tror att man i framtiden kommer att vilja ha ännu mera möjligheter att påverka det som sker i rutan, berättar Kai.

Tv har fått en ny dimension

Mattias Fagerholm är producent för det interaktiva programmet Obs debatt på Yle Fem och han menar att tv genom live-tweets har uppnått en helt ny dimension.

Man behöver inte längre lämna soffan för att tillsammans med sina kompisar följa med en idrottssändning.

- Jag tittar till exempel på sådana program nu som jag inte tittat på tidigare tack vare att twitter-feeden är så fruktansvärt underhållande.

Den viktigaste funktionen Twitter uppfyller tycker Mattias är att tittarna på sätt och vis får en del av makten över hur programmet ska se ut och hur det ska utformas.

- Om tweetarna är bra och passar in tar vi fasta på dem och låter dem påverka åt vilket håll programmet skall gå.