Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO vill förbjuda e-cigaretter inomhus

Uppdaterad 19.01.2015 10:58.

Världshälsoorganisationen WHO kräver tuffare tag mot e-cigarettindustrin. Organisationen skulle förbjuda rökning av e-cigaretter inomhus och enligt organisationen borde förbudet gälla tills den ånga som andas ut har bevisats vara ofarlig för omgivningen.

I den rapport som WHO kom ut med på tisdagen anses e-cigaretter vara en allvarlig hälsorisk framförallt för unga och foster. Organisationen vill förbjuda försäljning av e-cigaretter till minderåriga.

Dessutom uppmanar WHO de länder som ratificerat FN-konventionen mot tobak att införa begränsningar på marknadsföringen av e-cigaretter. Totalt har 179 länder skrivit under fördraget som trädde i kraft år 2005.

Organisationen uppmanar också e-cigarettbolagen att låta bli att marknadsföra e-cigaretter som hälsosamma tills det är vetenskapligt bevisat. WHO ser inte heller med blida ögon på e-cigaretter i fruktiga karamellsmaker.

I rapporten uttryckte organisationen också oro för att e-cigarettmarknaden hamnar i händerna på multinationella tobaksbolag. Marknaden uppskattas vara värd flera miljarder euro.