Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Extremister hittar varandra på sociala medier

Från 2014
Uppdaterad 27.08.2014 16:22.
Facebook-grupp
Bildtext I Tyskland har det funnits en radikal grupp med namnet Millatu Ibrahim, som numera är förbjuden. Vad den här FB-gruppen handlar om är svårt att säga.
Bild: Skärmdump

Flera personer som uppges bo i eller vara från Helsingfors gillar olika radikala grupper eller kända radikala islamister på Facebook. Det här visar Yle Huvudstadsregionens kartläggning. En Facebook-grupp har dessutom en klar koppling till Finland.

Facebook-gruppen Millatu Ibrahim Finland har som sin profilbild den Islamiska statens flagga. Namnet Millatu Ibrahim kan dessutom syfta på en islamistisk grupp i Tyskland med samma namn. Gruppen strävade efter att införa muslimska sharialagar i Tyskland, men den förbjöds för två år sedan. I somras har en grupp med namnet Millatu Ibrahim Perth kopplats samman med en predikant med radikala åsikter.

Jyri Rantala vid skyddspolisen vill inte kommentera Facebookgruppen Millatu Ibrahim Finland desto mera.

- Vi vill inte peka på enskilda grupper utan är mera oroade över den extrema islamismen på ett allmänt plan, säger Rantala som inte heller vill svara på frågan om gruppen är känd för skyddspolisen från tidigare.

Inläggen i gruppen är skrivna på både engelska och finska och där finns citat ur Koranen. En del av dem som gillar inläggen uppges bo i Finland. Gruppen grundades förra hösten och inga nya inlägg har gjorts sedan i våras.

Kontaktförsök misslyckas

Yle Huvudstadsregionen kan också genom en kartläggning visa på över tio personer på Facebook som gillar olika kända islamister eller är med i grupper som syftar på radikalism och som uppges bo eller vara från Helsingfors. Största delen är män och en stor del verkar ha kopplingar till länder i Sydost- och Sydasien, övriga har kopplingar till Serbien och Irak.

En man gillar flera olika radikala sidor på Facebook. Mannen uppges bo och jobba i Helsingfors och poserar med vapen på sin egen Facebookprofil. Yle Huvudstadsregionen försöker nå honom genom hans jobb men får där veta att han just nu är på resa utomlands, men att han återvänder i början av september.

Personerna gillar bland annat grupper som Students of Sheikh Omar Bakri Muhammad, The Call For Khilafah och Jihad for Jannah. Omar Bakri Muhammad är en före detta militant islamist ledare medan gruppen The Call For Khilafah syftar på uppbyggnaden av ett islamistiskt kalifat. Jihad for Jannah är en allmän grupp för jihadister. Jannah betyder paradiset för muslimer.

Bland annat finländska Sayid Hussein Feisal Ali, på Facebook känd som Abu Shuayb, och den som figurerar i en propagandavideo för den Islamiska staten på Youtube är med i gruppen Jihad For Jannah. Han är också med i gruppen Jihad Al-Quran som har flera medlemmar som uppges bo i Helsingfors. Om gruppen är radikal eller inte är svårt att säga.

- Liksom när det gäller mycket annat spelar sociala medier en stor roll när likasinnade hittar varandra. Om man har motivation att hitta människor som tycker lika lyckas det också, säger Jyri Rantala vid skyddspolisen.

Rantala säger att skyddspolisen gärna tar emot tips från allmänheten när det gäller vad som händer på sociala medier.

- Vi tar gärna emot tips om någon märker att en bekant är på väg till Syrien eller sympatiserar med radikala jihadister.

Hur många jihadistgrupper med kopplingar till Finland finns det på Facebook?

- Jag vill inte gå in på detaljer, det riskerar vårt operativa arbete. Men antalet personer som riskerar dras med i det här har ökat hela tiden. I dagens läge handlar det om omkring 200 eller lite över. Det är fråga om personer som själva har kopplingar till terroristorganisationer eller som känner någon som känner någon som är med eller så kan kopplingarna finnas via webben.

"Håller någon på att radikaliseras måste man diskutera"

I olika sammanhang har sociala medier pekats ut som ett av de främsta sätten för olika terrororganisationer att rekrytera flera krigare. I en artikel från i våras, skriven av en norsk journalist om jihadister i Norden, framkommer att en stor del av rekryteringen i Norden sker genom sociala medier.

"Att ha en öppen grupp kan vara ett kalkylerat val för att maximera rekryteringen i sådana fall där dess existens redan är känd", står det i artikeln.

En ungdomsarbetare i Helsingfors som i sitt jobb kommer i kontakt med en massa olika ungdomar har också stött på extremister på Facebook.

- Ibland har jag sett att en bekants bekant börjat skriva radikala saker på Facebook och då har jag funderat vad det är för fel med honom. Det har varit fråga om någon som inte tidigare visat dylika tendenser, men förstås kan människor förändras. Jag ser det ändå som att personen vill ha uppmärksamhet. Om man på riktigt gillar någonting behöver man inte föra fram det i offentligheten, utan bara hålla det för sig själv. Det känns inte som om det är fråga om personens riktiga identitet utan att personen bara vill uppfylla andras önskemål och det är fel.

Ungdomsarbetaren säger att man i sådana situationer borde ta kontakt med personen och fråga vad som pågår.

- Man borde modigt ta kontakt och diskutera saken och kanske personen ännu kan ändra sig. Men om det redan ser ut att ha gått för långt bör man ta kontakt med myndigheterna, om det ser ut som om personen är redo att åka i väg och att det bara är de rätta kontakterna som saknas.

Han förstår inte varför någon som kommit som invandrare till Finland från ett land vill resa till ett helt främmande land för att kriga.

- Det är fel om man först har flytt från sitt hemland och bosatt sig och lever i Finland men sedan sticker i väg till Syrien för att kriga.

Läs också:

Rekryteringsförsök till Syrien i centrum av Helsingfors
A-studio om jihadister
Flera finländare har kopplingar till terrorledare
"Mannen på Isis video är min son"
Finländsk jihadistkvinna intresserar Skyddspolisen
HS: Man från Esbo stupade i Syrien