Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gazaborna firade vapenvila

Från 2014
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.
Palestinsk pojke visar segertecken under firandet av eldupphöret i Gaza.
Bild: EPA/Mohammed Saber

Tusentals Gazabor tog till gatorna på tisdag kväll för att fira beskedet om vapenvila. En del firade genom att skjuta i luften och andra med sång och gröna Hamas-flaggor.

Egypten lyckades medla fram en mer bestående vapenvila mellan Israel och palestinierna som trädde i kraft på tisdag klockan 19 finsk tid.

Palestinierna utropade seger och sade att vapenvilan är bestående medan den israeliska sidan säger att den är villkorslös och tidsmässigt obegränsad.

Överenskommelsen innebär att Israel kommer att lätta på blockaden av Gaza för att underlätta transport av mat och förnödenheter till det krigshärjade området. För Gaza har den åtta år långa blockaden varit ett centralt krav i fredsförhandlingarna.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanar parterna att hålla fast vid vapenvilan. Han sade att det skulle vara ytterst ansvarslöst att bryta mot den.

Hamas avvisar nedrustningskrav

Förhandlingarna mellan Israel och palestinierna fortsätter inom en månad. Då väntas parterna ta itu med Hamas krav på att få börja bygga en hamn och en flygplats i Gaza.

Israel har sagt att man går med på kraven bara om Hamas nedrustar - ett krav som Hamas har tillbakavisat.

Det sju veckor långa kriget i Gaza har varit det dödligaste på ett årtionde. Hittills har minst 2 133 palestinier dödats och över 11 000 skadats, uppger palestinska myndigheter och FN. Vidare bedömer FN att över 17 000 hus har förstörts och att ungefär 100 000 människor har blivit hemlösa.

På den israeliska sidan har 68 människor dödats - nästan alla soldater.