Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Med vulkanen som granne

Från 2014
Uppdaterad 21.06.2016 21:46.
Eyjafjallajokulls utbrott 2010
Bildtext Eyjafjallajokulls utbrott år 2010.
Bild: EPA/S.OLAFS

Aktiviteten i den underjordiska vulkanen Bardarbunga har igen försatt islänningarna i en osäker tillvaro. Hur känns det att leva på en seismologiskt aktiv ö där Moder Jord så starkt visar sin mångfald? Maria Thors har bott på Island sen år 1979 och tycker fortfarande att det är spännande.

Det första vulkanutbrottet som hon upplevde var år 1980 då Hekla visade sin styrka.

- Jag var ute och gick i Reykjavik och jag minns hur jag såg plymen av aska och gaser som Hekla spottade ut. Men situationen kändes aldrig hotfull trots att vulkanen bara ligger cirka hundra kilometer härifrån, berättar Thors.

Tjugo år senare, då Hekla åter hade utbrott i form av en jordbävning, var situationen en annan.

- Jag befann mig uppe i sjätte våningen i ett höghus. Hela byggnaden svajade och jag tänkte att om det här fortsätter så faller nog hela huset på sidan. Det var otäckt, minns Thors.

Trots att risken för vulkanutbrott med allt vad det innebär av askmoln, utsläpp och översvämningar konstant är närvarande känner Thors sig trygg i sin hemstad Reykjavik. Myndigheterna har utarbetat en evakueringsplan och dessutom sker vulkanutbrotten så långsamt att man nog hinner reagera, säger hon.

Trött på ovissheten

Vulkanen Bardarbungas pågående aktivitet dominerar inte direkt kaffebordsdiskussionerna på jobbet men man blir lite trött på allt roende och hopande kring eventuella utbrott, berättar Thors.

- Varje dag väntar man med spänning på vad nyheterna skall rapportera. Blir det utbrott eller inte. Ska man kunna åka till ett visst ställe eller är vägarna avspärrade. Det blir lite tröttsamt i längden.

Förra veckan evakuerades invånare, boskap och turister från området kring vulkanen Bardarbunga efter att man registrerat flera hundra jordskalv. Om den aktiva vulkanen, som ligger under glaciären Vatnajökull, skulle få ett utbrott kan det leda till massiva översvämningar.

Nu är läget lugnare igen men fortfarande kvarstår ovissheten.

Hem i tid?

Maria Thors välkomnar, trots allt, resenärer till Island. Hon tycker inte att man som turist har anledning att vara rädd.

Men det kan vara bra att förbereda sig på att man kanske inte kommer hem i tid, säger hon med glimten i ögat.

Hon syftar på askmolnet från vulkanen Eyjafjallajökull som lamslog en stor del av flygtrafiken över centrala Europa för två år sedan.

Mer om ämnet på Yle Arenan