Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Biskopen vill fokusera på det goda

Från 2014
Uppdaterad 27.08.2014 14:51.
Biskop Björn Vikström
Bildtext Biskop Björn Vikström besöker Österbotten för inspirationsdagar inför församlingsvalet.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Biskop Björn Vikström åker runt i Svenskfinland på inspirationsdagar inför det kommande församlingsvalet i november. Deltagarprocenten i valet är lågt och det ska kyrkan vara ärlig med, men samtidigt behöver man se på det goda, anser Vikström.

Biskop Björn Vikström om inspirationsdagar och församlingsval

5:02

Församlingsvalet 2010 hade ett valdeltagande på 17 procent.

- Inom vår kyrka har vi en tendens att titta allt för mycket på statistik och kurvor som går neråt. Vi glömmer bort allt det goda som våra församlingar gör i sitt dagliga arbete. Det sker så mycket gott och det kan vi lyfta fram bättre, säger Vikström.

Församlingsvalet hålls i november med temat "Tro på det goda".

Engagemang på egna villkor

Årets församlingsval blir ett spänningsmoment, säger Vikström. Vid valet 2010 gick valdeltagandet upp tack vare att den röstberättigade åldern sänktes till 16.

Bakom statistik och siffror ändå en realitet och biskop Björn Vikström ser två element. Det första är att medlemskap i kyrkan är viktigt för många. En del är med för att man i vissa situationer i livet behöver kyrkan andra för att kyrkan är viktig för andra men inte för en själv.

Men det andra elementet visar på en stor passivitet bland medlemmarna, och där finns en utmaning, säger Vikström.

- Man ska få vara medlem på sina egna villkor och sätta ribban för sitt engagemang. Men helt klart önskar jag att vi kan jobba för att få fram betydelsen av att vara med i församlingen. Det gör en skillnad och det påverkar hur jag lever och hur vi lever tillsammans.

Visioner om framtiden

Församlingsförbundet och Fontana Media ordnar inspirationsdagar som riktar sig till allmänheten och församlingsanställda. På tisdagen besökte Vikström Korsnäs och på onsdag åker han vidare till Jakobstad.

Under inspirationsdagen får vem som helst komma med sin vision om hur framtidens kyrka och församling ser ut.

Björn Vikström - hur ser kyrkan ut i framtiden enligt dig?

- En ledstjärna är att jag hoppas på en kyrka med lättare kläder med lättare strukturer som ger mer utrymme för att fokusera på det som är kyrkans verkliga grunduppgift. Det är inget som sker i handvändning men jag hoppas att många andra vill vara med och dela med sig av sina visioner.

Artikeln är uppdaterad 27.8 klockan 14.49. Tidigare stod det att Församlingsrådet är arrangör, men det ska vara Församlingsförbundet