Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa kan få ersättning för vattentornsfiasko

Från 2014
Uppdaterad 13.10.2014 13:39.
Free solo
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Affärsverket Lovisa vatten överväger att kräva pengar av det bolag som planerade vattentornet som aldrig blev av. Tornet hade blivit dubbelt så dyrt som konsulten beräkningar.

Affärsverkets direktion diskuterar på torsdag kväll om man ska förhandla med Sweco Rakennetekniikka, som ansvarar för de arbeten som FMC Consulting gjorde för Lovisa. Enligt chefen för vattentjänster, Markku Paakkarinen, har ett preliminärt datum för förhandlingarna redan slagits fast eftersom han tror att direktionen stöder förslaget.

Billigare markbygge

Ett modernt vattentorn under namnet Free Solo beräknades kosta 2 miljoner euro och skulle byggas under hösten 2012. Byggbolagens offerter visade ändå att tornet skulle kosta dubbelt så mycket och planerna lades på is. Nu har ett billigare alternativ, en cistern på marknivå, börjat byggas. Därför ska projektet Free Solo avslutas för gott.

- Det handlar om en ersättning på max 200 000 euro som staden kan förhandla om, berättar Paakkarinen. Utgångspunkten är ändå att tillsammans gå igenom situationen och komma till en lösning som tillfredsställer alla.

Inga jurister än

Om Sweco och Lovisa inte når samförstånd kan jurister bli inkopplade och i sista hand får tingsrätten avgöra frågan.

- Då börjar kostnaderna växa och det är inte till nytta för någon, konstaterar Paakkarinen.

Han tror inte att någon medvetet ville driva projektet till denna punkt. Kostnaderna som skenade iväg var en överraskning för båda parterna.

Den nedre vattencisternen byggs av Lemminkäinen Infra Oy.

Uppdatering 29 augusti: Affärsverket Lovisa Vattens direktion beslöt på sitt möte att träffa Sweco i Helsingfors. Det preliminära datumet för mötet är den 8 september.