Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Smörkaffe med omstridd olja på frammarsch

Från 2014
Uppdaterad 27.08.2014 17:58.
Omstrodd MCT-olja görs i huvudsak på kokosfett
Bildtext Kokosnöt
Bild: Robert Wetzlmayr

För ett drygt år sedan kom rapporter om en ny dryck som blev en jättetrend i USA: smörkaffe. Många hälsobloggar lovprisar smörkaffet som består av smör, kaffe och en ny olja, MCT-olja.

Kaffet sägs hålla hungern borta, prestationsförmågan på en jämn nivå och också bidra till att man går ner i vikt.

Det var amerikanen Dave Asprey som lanserade smörkaffet, inspirerad av det tibetanska traditionella smörtet. Smörte är te som toppas med en rejäl klick smör gjort på jakmjölk.

Smörkaffe görs så att man blandar ner osaltat smör plus kokosolja eller MCT-olja i kaffet.

MCT-oljans namn kommer från förkortningen Medium Chain Triglyceride. Namnet avslöjar att oljan består av medellånga fettsyrekedjor. MCT-oljan är för det mesta tillverkad av kokosolja.

Friska personer klarar sig utan MCT

Professorn i näringslära vid Östra Finlands universitet, Ursula Schwab, tar kraftigt avstånd från MCT-oljan som redan har spridit sig från de finländska hälsokostaffärerna till vanliga mataffärer.

Enligt Schwab klarar sig en frisk människa alldeles bra utan MCT-olja.

- Oljan rekommenderas för sådana personer som har bristande fettupptagningsförmåga. säger Schwab. Men det är viktigt att inte ta för stora doser av oljan för den upptas av kroppen på ett helt annat sätt än andra oljor. MCT-oljan upptas så gott som direkt av levern, och om levern inte vet vilken substans den har att göra med lagras den i levern.

För mycket MCT kan leda till fettlever

Vid fettlever anhopas fett i levern som ökar i storlek. Till exempel diabetes av typ två kan leda till fettlever, liksom riklig alkoholkonsumtion.

Även om oljan är ganska ny i Finland har den undersökts internationellt – och den är omstridd.

Vissa forskningsresultat tyder på att oljan har goda egenskaper och andra ratar den. Till exempel har den amerikanska medicinska tidskriften The American Journal of Clinical Nutrition publicerat ett forskningsresultat som gör gällande att MCT-oljan uttryckligen kan bota fettlever.

Diskussion om artikeln