Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Olösta frågor då vapnen tystnade i Gaza

Från 2014
Gazabor firar eldupphöret.
Bildtext Gazaborna firade eldupphöret, medan Hamas utropade sig till vinnare i det sju veckor långa kriget.
Bild: EPA/Mohammed Saber

Både Israel och Hamas säger sig ha utgått som segrare från det sju veckor långa kriget i Gaza som slutade i en överenskommelse om vapenstillestånd i Kairo i tisdags. Ingendera parten har ändå nått sina mål i konflikten och bådas viktigaste krav finns inte med i avtalet om vapenstillestånd.

Det blev den mest förödande konflikten i Gaza hittills, mätt både i liv och i pengar. Den sju veckor långa konflikten krävde sammanlagt över 2200 liv och har lämnat tiotusentals Gazabor utan hem och arbete.

Områdets infrastruktur är svårt skadad, bland annat bombades det enda kraftverket i Gaza vid sidan om hela bostadsområden, sjukhus och skolor.

FN beräknar att återuppbyggandet kommer att ta flera år, också om Israel lättar på begränsningarna för att föra in byggnadsmaterial i området.

Inga lösningar i avtalet

Vapnen har nu tystnat, med överenskommelsen om vapenstillestånd kallas redan en rad halvmesyrer som inte garanterar någon långvarig fred.

De två viktigaste frågorna, Israels krav på en demilitarisering av Gazaremsan och Hamas krav på att häva den långvariga blockaden har skjutits fram till nya förhandlingar i Kairo om en månad.

De frågor man nu har kommit överens om som direkt berör Gazas invånare är få.

Symboliska eftergifter

Den så kallade säkerhetszonen kring gränsen till Gaza, det vill säga en buffertzon som den israeliska armén upprätthåller och dit invånarna inte äger tillträde, minskas från 300 till 100 meter från gränsen.

Zonen i medelhavet där Gazas fiskare får fiska förstoras från 6 till 12 kilometer ut till havs.

Per Jönsson på utrikespolitiska institutet i Stockholm menar att frågorna är rätt så betydelselösa med tanke på själva konflikten.

– Det spelar inte så stor roll för militärt betyder varken 100 meter hit eller dit eller några kilometer ut till havs ingenting för Israel, så länge man inte har lyckats förstöra Hamas militära kapacitet. Men det ser ju ut som om Israel har varit lite generös här, eller har varit villig att gå motparten till mötes.

Inga vinnare

De här symboliska eftergifterna använde sig Hamas av då man inatt utropade överenskommelsen till en seger för motståndet mot Israel och en seger för Gaza.

Men Jönsson beskriver det som ett märkvärdigt uttalande, då över 2000 Gazabor har dödats och Hamas snarare har försvagats mer under den här konflikten än till exempel kriget för två år sen.

– Hamas har enbart segrat i den meningen att de fortfarande står och går och fortfarande har en del vapen kvar. De har alltså segrat bara i den bemärkelsen att de inte har förlorat.

Jönsson säger ändå att inte heller Israel har belägg för sina segeranspråk, om man håller den israeliska regeringens egna mål som måttstock.

– Det ligger i sakernas natur att båda sidorna i de här Gazakrigen utropar sig till segrare efteråt. Jag tycker ändå inte att man kan säga att Israel skulle ha uppnått sina mål, då de uttryckligen sa både i början, mitten och också mot slutet av operationen, att deras mål var att utplåna Hamas militära kapacitet. Det har de inte lyckats med.

Fatah tillbaka till Gaza

Den största förändringen som avtalet för med sig är att den palestinska administrationen, som styrs det av PLO:s politiska vinge Fatah, tar kontrollen över Gazas återuppbyggande och över de gränsövergångar som nu ska öppnas för första gången på flera år.

Hamas körde med våld ut PLO ur Gaza år 2007 och har styrt området sen dess. Enligt Jönsson har PLO:s comeback större betydelse än de andra punkterna i överenskommelsen.

– Att låta PLO komma in och röja och bygga upp och bevaka gränserna var Hamas absolut inte beredda på efter 2012. Det var en vapenvila som ingen egentligen visste vad den innebar, förutom att vapnen tystnade. Men nu är alltså PLO på väg in i Gaza igen, och det kan jag inte se som något annat än att Hamas är tämligen försvagat.

Hamas och PLO kom i april överens om att grunda en gemensam regering och försöka ordna parlamentsval för första gången sen striderna i Gaza år 2007.

Även om Israel på kort sikt inte har segrat militärt är överenskommelsen på grund av PLO:s återkomst i Gaza en liten politisk seger för Israel. Det kan orsaka ny friktion mellan Hamas och PLO eller bidra till att ge Israel likande kontroll över Gaza som över Västbanken, säger Jönsson.

– Vad Israel förmodligen hoppas på är att PLO ska få ny kraft att styra över Gaza. Då blir problemet med Hamas PLO:s problem. Man skjuter över problemet med att ta hand om Hamas på PLO och president Mahmoud Abbas. Då får man väl se om PLO klarar av eller ens vill göra det här, utan att anklagas för mycket för att vara medlöpare till Israel. Det kan bli en slags comeback för PLO under Israeliskt förmyndarskap, det vill säga samma läge som på Västbanken de senaste sju åren.

Fred långt borta

Om PLO och Fatah skulle få en liknande roll i Gaza som de har i Västbanken, det vill säga ett begränsat självstyre under Israels kontroll, tror Jönsson att det skulle betyda att förhandlingar om en tvåstatslösning begravs för Israels del.

Inget garanterar att experimentet med att låta PLO komma tillbaka till Gaza i begränsad tappning skulle föra med sig något positivt, med tanke på en varaktig fred.

Något som skulle hindra en ny konflikt, eller göra det mindre sannolikt, finns inte heller i avtalet som slöts i Kairo i tisdags.

Viljan att hålla sig från nya konflikter verkar inte heller utbredd hos någondera parten.

En majoritet av den israeliska regeringen rapporteras ha varit för att fortsätta militäroperationen i Gaza, och Hamas retorik har inte ändrats trots vapenstilleståndet.

– Lite hotfullt kan man ju säga att det är att en Hamasledare genast sa att de nu ska koncentrera sig på att bygga upp sina arsenaler och militära resurser. Det är ju naturligtvis inte något som tyder på att det här inte kommer att hända igen, säger Jönsson.