Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Strömmingen försvinner från matborden?

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Strömming som fångats.

Strömmingen riskerar att försvinna från affärernas fiskdiskar. Det ryska importstoppet på livsmedel gäller också fisk och det innebär att strömming inte längre kan säljas till Ryssland, som har varit en stor strömmingskonsument.

Under 2012 exporterades 24 procent av den finska strömmingsfångsten, och större delar av den gick till Ryssland.

Finländarna själva äter bara ca 3 % av den totala strömmingsfångsten, resten används som djurfoder inom pälsnäringen. Den del av strömmingsfångsten som används som livsmedel blir i och med det ryska importstoppet så liten att det inte längre lönar sig för fiskarna att sortera ut fisk för livsmedelsbruk, utan allt används som djurfoder, befarar man på Finlands yrkesfiskarförbund.

För att det ska finnas strömming i handeln, kräver antingen att handeln eller konsumenterna betala ett högre pris för strömmingen, eller så måste yrkesfiskarna fortsätta sortera strömmigen på egen förlust.
Men eftersom den norska laxen som odlas för den ryska marknaden troligen ökar i Finland under hösten, är det osannolikt att varken handeln eller konsumenterna är redo att betala ett högre pris för strömmingen, menar Kim Jordas som är verkställande direktör på Finlands yrkesfiskarförbund.