Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det kokar i Vörå

Uppdaterad 28.08.2014 05:41.
Christina Båssar
Bildtext Christina Båssar

Kommundirektör Christina Båssar i Vörå skriver i ett blogginlägg att hon misstänker att kommunens förvaltningsdirektör Markku Niskala vill bli av med henne. Båssar gav tidigare i år Markku Niskala en varning. Hon säger att varningen sannolikt är en orsak till att Niskala "vill bli av med en obekväm chef och själv stiga i graderna".

- Vårt samarbete har enligt mig inte förflutit smärtfritt. Jag upplever att han har ett arbetssätt som inte är riktigt solidariskt mot kollegerna. Han är väldigt bra på att kritisera andras arbete, säger Båssar.

Enligt Båssar har samarbetet med förvaltningsdirektör Markku Niskala gnisslat ända sedan Vörå-Maxmo slogs ihop med Oravais där Niskala var kommundirektör.

I våras kom revisionsnämnden i Vörå med en rapport över brister i förvaltningen. Man var bland annat missnöjd med den interna kontrollen och med hur vissa ärenden beretts för fullmäktige och styrelsen.

Båssar misstänksam

I rapporten säger man också att den varning Båssar gav Niskala var olaglig. Niskala fick en varning för att han vägrade hjälpa till med förvaltningen på omsorgsavdelningen.

Båssar har punkt för punkt bemött rapporten som riktar sig mot henne. Hon misstänker att Markku Niskala ligger bakom rapporten för att få bort henne från kommundirektörsposten.

- Genast då jag fick den här bilagan i min hand såg jag tydliga spår av vem man så att säga hade lyssnat och tagit influenser av. Och då tycker jag att man också kunde vara ärlig från revisionsnämndens sida och säga att " jo vi har lyssnat på den och den". Det finns detaljer i rapporten som jag vet att Markku har påverkat. Det är jag fullständigt övertygad om, säger Båssar.

Förvaltningsdirektör Markku Niskala förnekar att han skulle ha någonting med rapporten att göra. Enligt honom har det helt enkelt uppdagats brister som tagits med i rapporten.

Markku Niskala.
Bildtext Markku Niskala

För tillfället reder ett utskott ut situationen i Vörå och en motion har lämnats in för att pröva förtroendet för kommundirektör Christina Båssar. Markku Niskala vill inte ytterligare kommentera Båssars blogginlägg.

- Jag kommenterar ingenting om hennes bloggskrivelser, säger Niskala.

Tidigare samarbetsproblem

Innan Markku Niskala kom till Oravais som kommundirektör 2008 jobbade han som förvaltningsdirektör i kommunen Hartola. Enligt Hartolas förra kommundirektör Raija Rissanen fanns det också då uppenbara problem med samarbetet. Rissanen berättar att hon var sjukskriven flera månader på grund av att samarbetet med Niskala inte fungerade.

Till Hartola kom Niskala i början av 2006 från kommunen Nummi-Pusula där kommunen enligt tidningen Itä-Häme betalade Niskala 65 000 euro för att han skulle avgå.

Markku Niskala vill inte kommentera de tidigare samarbetsproblemen. Han säger att de har hänt för så länge sedan och att de inte har någonting med dagens situation i Vörå att göra. Dessutom påpekar han att det alltid finns två parter i en konflikt.

Bloggar för att få sin röst hörd

Kommundirektör Christina Båssar har valt att börja blogga om situationen i Vörå eftersom hon anser att det är hennes enda sätt att bli hörd.

- Jag känner mig väldigt orättvist behandlad av hela rumban. Jag tycker inte att jag har gjort något fel och inte heller mina arbetsgivare, alltså kommunstyrelsen, har påpekat någonting. Och så kommer den här rapporten där man inte riktigt vet vem som påstår vad och då allt blossar upp i pressen ska jag bara vara tyst. Nog är det konstigt om alla andra ska få kritisera och föra fram saker som inte stämmer men själv skall jag sitta tyst hela tiden, säger Båssar.

Kjell Heir som är Vörå fullmäktiges viceordförande säger att kommunen inte kan hindra Båssar från att blogga om situationen i Vörå. Att det är hennes val. Att Niskala skulle vilja bli av med henne som chef tror han inte på.

- Det tror jag inte på. Jag har inte sett några sådana tendenser, säger Heir.

Kjell Heir säger att Båssar kommer att höras i ett senare skede efter att utskottet som reder ut situationen i Vörå är klar med sitt arbete.

- Utskottet går igenom det material som finns och som eventuellt kommer fram. Sedan skall vi ge ett förslag till fullmäktige och före det skall naturligtvis också kommundirektören höras, säger Heir.

Kommundirektör Christina Båssar är sjukskriven sedan måndag.