Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya översvämningar i Lappfjärd om regnet fortsätter

Från 2014
Uppdaterad 28.08.2014 08:13.
Dammen vid Nybroparken i Lappfjärd
Bildtext Dammen vid Nybroparken i Lappfjärd
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Vattennivån i Lappfjärds å steg i och med regnet senaste veckoslut. Fortsätter det att regna ymnigt i några veckor till kan det bli översvämningar igen, tror vägmästare Niklas Brandt i Kristinestad.

- Det kan bli spännande tider. Vi kan uppleva någon översvämning till misstänker jag. Vädret är så onaturligt, säger Niklas Brandt.

Regnet höjer vattennivån i Lappfjärdå

1:42

Å andra sidan har sommaren varit så regnfattig att den torra marken kan svälja ganska mycket. Marken är inte lika vattenmätt som vid den senaste höstöversvämningen.

Lappfjärds å svämmar över

4:58

Vattenresurschef Liisa Maria Rautio på Närings- trafik och miljöcentralen har studerat regnprognoserna. Enligt dem är det ingen fara å färde just nu. Vattennivån är inte på något sätt onaturligt hög just nu. Men å andra sidan kan det gå snabbt när det väl börjar regna.

- När det inte finns sjöar dit vattnet kunde ledas och jämna ut situationen, så om det kommer ösregn så tar det bara några dagar. När allt är fullt med vatten så tar det bara några timmar innan det börjar synas, säger Liisa Maria Rautio.

Dammen borde tas bort

En av de första åtgärderna som borde göras vid högvatten är att avlägsna dammen vid Nybroparken i Lappfjärd, anser Brandt. Det kunde sänka vattennivån med en halv meter.

- Enligt beslut som jag har fåt ta del av så ska dammen vara borta vid högvatten. Men det fungerar inte. Är det sen tillsynsmyndigheterna, Ely- centralen eller de kommunala miljömyndigheterna som ska övervaka det, men det fungerar inte.

Enligt Liisa Maria Rautio hör dammen till en anläggning och då är det de som äger anläggningen som har ansvaret.

Skyddsvallar kring Lappfjärds å ska börja byggas i höst. I Projektet "akuta åtgärder för översvämningsskyddet i Kristinestad" har staden slutit avtal med markägarna om åtgärderna.