Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Till minnet av en livskamrat och konstnärskollega

Från 2014
Uppdaterad 28.08.2014 10:37.
Paula Blåfield och tavlorna "Mot ljuset" och "Jag kommer att följa dej"
Bildtext Paula Blåfield och tavlorna "Mot ljuset" och "Jag kommer att följa dej"
Bild: Yle/Roger Källman

Det här är en viktig utställning för mig, en av de viktigaste jag nånsin har haft. Så säger Vasakonstnären Paula Blåfield om "Takplåtar och karamellpapper", som består av verk hon gjort efter att hennes exmake och konstnärskollega Timo Hiltunen gick bort i vintras.

Paula Blåfield om "Takplåtar och karamellpapper" - Spela upp på Arenan

Timo och Paula var i många år livskamrater. Efter att de gick skilda vägar fortsatte de umgås och samarbeta med konstprojekt. Deras sista gemensamma utställning var år 2008.

Timo Hiltunen gick bort i januari i år, efter en fem års kamp mot cancer. Under arbetet med att röja upp i Timos lokal gjorde Paula ett fynd: en träbit som Timo gjort till ett fågelhuvud, försett med öga och en slips. Det såg ut som en tjädertupp. Efter en stund hittade Paula en annan liknande fågel

Konstverket "Stridande tjädertuppar 1"
Bildtext Stridande tjädertuppar 1
Bild: Yle/Roger Källman

- Så stod jag där med de där fågelhuvudena och kom att tänka på Ferdinand von Wrights stridande tjädertuppar - och så slog mig idén att göra en utställning av sakerna jag hittade.

Så blev det också. Paula har gjort ett trettiotal konstverk där hon utnyttjat material och föremål ur Timos gömmor.

- Det är en samling hittegods, till och med alla underlag jag målat på har jag hittat någonstans, säger Paula.

Ett exempel är en akrylskiva som Paula målat två stridande tjädrar - inspirerat av von Wright. Ytterligare ett tjädermotiv återfinns på en takplåt. Det var den första tavla som Paula gjorde till utställningen och som gav henne känslan att det här är ett projekt som hon verkligen ska genomföra.

Konstverket "Guldstrupen" - en målad gitarr
Bildtext Konstverket "Guldstrupen" - en målad gitarr
Bild: Yle/Roger Källman

Ett annat exempel är ett verk som Paula var tveksam till om hon alls skulle ta med i utställningen. Det är en söndrig gitarr, som Paula gissar att Timo har hittat någonstans.

- Jag konstaterade att den här kan man inte reparera, det är att slänga bort den eller göra konst av den.

Det blev det sistnämnda och Paula målade en lustig tant på instrumentet. Ett annat fynd, en rostig bakplåt målades med leopardmönster och fick agera ram för ett av de många pappershjärtan som Timo lämnade efter sig.

Många av motiven kommer "av sig själva" då Paula arbetar. Det kan till exempel vara hål eller märken i en träskiva som får bli ögonen på ett djur.

En tavla med ett mer konkret ursprung är bilden av ett lodjur, med människoansikte och yvigt skägg.

- Natten efter att Timo dog hade det snöat. På morgonen upptäckte min man fotstpår i snön bakom vårt hem. Vi undersökte spåren och de visade sig vara gjorda av ett lodjur.

En viktig utställning

Tillfrågad att beskriva den "röda tråden" i utställningen säger Paula Blåfield: återvinning och en hyllning till Timos humor.

Konstverket "Stairway to heaven"
Bildtext Stairway to heaven
Bild: Yle/Roger Källman

- Jag har gått igenom alla känslor under arbetet: sorg varvat med glada minnen, jag har också varit arg på honom över att han - igen - har lämnat mig. Jag har låtit känslorna komma och och de finns alla i de här målningarna.

Under projektets gång har Paula ibland funderat över hur omgivningen ska reagera på att hon arbetar vidare med Timos material. I synnerhet var hon tveksam till att fortsätta på två tavlor som han hade börjat på.

- Men då föreställde jag mig vad Timo skulle säga om han stod här och jag hörde nästan hur han sa "Kör på bara. Vad kan man annars göra med dem, det är bara att slänga bort".

Paula färdigställde tavlorna, som heter "Mot ljuset" och "Jag kommer att följa dej". Paula säger att de är porträtt av henne och Timo.

- Det här är en viktig utställning för mig, en av de viktigaste jag nånsin har haft, säger Paula Blåfield.

Utställningen "Takplåtar och karamellpapper" kan ses på Black Wall gallery vid gamla kasernområdet i Vasa, till och med den 21 september.